Guvernatorul Deltei Dunării intervine în scandalul Bâstroe: „Nouă nu ni s-a prezentat niciun proiect tehnic”

Elena Avramescu 23.02.2023, 11:16
Guvernatorul Deltei Dunării intervine în scandalul Bâstroe: „Nouă nu ni s-a prezentat niciun proiect tehnic”

Gabriel Marinov, guvernatorul Deltei Dunării a decis să-și spună părerea cu privire la scandalul Bâstroe. Astfel că acesta consideră că sunt de două ori nave de dragare de anul trecut, pe Bâstroe, iar ucrainenii au precizat că este vorba doar despre lucrări de întreținere. Astfel că acum nu se pot afla exact efectele, deoarece lipsesc foarte multe date.

Scandalul Bâstroe a ajuns și în biroul guvernatorului Deltei Dunării

Guvernatorul Deltei Dunării a precizat că indiferent de faptul că la nivelul apei nu sunt modificări semnificative, dar efectele în biosferă se văd în timp îndelungat. Tocmai de aceea, chiar de astăzi va lua startul evaluarea pentru a vedea dacă rutele sturionilor au fost afectate.

„Este imposibil să stabilim care ar putea fi efectele generate exclusiv de acest subiect pe care îl discutăm, și anume adâncirea şenal navigabil pe Chilia-Bîstroe, pentru că ne lipsesc foarte multe date. Practic, toate informațiile care circulă sunt extrem de contradictorii, iar noi la momentul de față nu cântărim lucrurile decât pe baza unor supoziții.

Nouă nu ni s-a prezentat niciun proiect tehnic căruia să contrapunem argumente de ordin științific. Neavând așa ceva, vă dați seama că nu putem pleca de la niciun fel de premise în evaluarea pe care urmează să o facem. Nu considerăm că sunt modificări semnificative de natură să îngrijoreze sau dacă acestea sunt nu putem stabili cu exactitate cauzele.

După cum știm, nivelul Dunării fluctuează prin limite superioare sau inferioare în permanență. Am întrebat ce-i cu ele, ni s-a spus da, fac lucrări de întreținere”, a declarat Gabriel Marinov într-o intervenţie la Antena 3 CNN.

Se dorește oprirea sprijinului pentru Ucraina
Canalul Bastroe

Gabriel Marinov a mai mărturisit că în cadrul evaluărilor care încep astăzi va discuta măcar cu unul din șefii de institute de cercetări care acționează pe raza rezervației. Într-o primă etapă se va evalua care sunt parametrii migrației sturionilor în ultima perioadă.

În plus, evaluarea anunţată de guvernatorul Deltei Dunării nu a fost solicitată nici de Ministerul Mediului, nici de cel al Transporturilor, tocmai de aceea dialogul cu aceste instituţii s-a rezumat numai la întrebări amicale.

Executivul de la Bruxelles nu a stat deoparte și a precizat că a cerut informații suplimentare din partea autorităților ucrainene pe acest subiect, în timp ce Comisia Europeană a anunțat că este la curent cu dezbaterile din presa română, care a dezvăluit că Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bîstroe.

Și Ucraina a ținut să vină cu precizări, spunând că face operațiuni de „dragaj operațional” la porturile de pe Dunăre, însă nu are în plan „lucrări majore” pe brațul Chilia sau canalul Bâstroeși efectuează numai dragaj operațional la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe fluviu, pentru a garanta siguranța navigației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...