Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, un nou avertisment către Guvern: “Ne putem amăgi, dar s-a dat prea mult”

Mugur Isărescu avertizează, din nou, că politicile fiscale ale Guvernului pot crea dezechilibre majore în economie. Guvernatorul BNR susține că măsurile legislative își ating scopul doar atunci când sunt adaptate la realitățile economice din momentul respectiv.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un nou mesaj de avertisment către Guvernul PSD-ALDE. El susține că economia a crescut și că ar fi bine să se păstreze acest ritm.

Dar această creștere nu trebuie atinsă pe consum și doar atât.Gvernatorul BNR lansează un nou avertisment pentru Guvern. S-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate duce economia, iar asta ne va costa pe viitor, spune Mugur Isărescu. Acesta a vorbit despre riscurile din economia românească şi a amintit din nou efectele negative ale ordonanţei lăcomiei.

„Acest ritm de creştere impresionant pe care l-a consemnat economia României și care a contribuit la diminuarea decalajului față de media UE a fost asociat cu creşterea importanta a consumului, în dauna investițiilor, mai ales a celor publice. E bine că avem creştere economică, dar să vedem cum o obținem și cum putem să o menținem. Dacă continuă cu această tendință, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecție, care costă”

Mugur Isăreascu, guvernator BNR

Mugur Isărescu: “Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult”

Mugur Isărescu e de părere că politicile guvernamentale au fost grăbite și că au impulsionat consumul. Pe cale de consecință, rata inflației a urcat accelerat.

„Toată lumea știe că dacă stimulezi cererea, stimulezi și producția. Problema e dozajul, cât stimulezi. Asta știe toată lumea, stimulezi cererea și o să ai creștere de producție. Dacă stimulezi prea mult, nu ții cont de cât poate da economia, nu faci evaluări, studii de impact, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar mai mult altor economii, prin importuri, și e ca o foiţă de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia şi aşa te duci la dezechilibre externe”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR a făcut referire și la Ordonanța 114, modificată ulterior de Guvern, dar care a pus pe jar mediul de afaceri.

„Adoptată fără consultarea prealabilă a BNR, fără negocieri, discuții cu industria bancară și mai ales cu BCE, a reprezentat un risc sever la adresa stabilității financiare, prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare și impactul material semnificativ asupra sistemului bancar”

Mugur Isărescu, guvernator BNR
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI