EXCLUSIV

Groapa de gunoi Glina ar putea fi redeschisă. Val de reacții negative: „Pun în pericol și în prezent populația”. Reacția companiei

Gabriela del Pupo 27.06.2022, 15:11
Groapa de gunoi Glina ar putea fi redeschisă. Val de reacții negative: „Pun în pericol și în prezent populația”. Reacția companiei

Val de reacții negative după ce posibilitatea redeschiderii gropii de deșeuri de la Glina a fost luată în considerare printr-o procedură aflată în derulare pe masa Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov. Cetățenii care locuiesc în localitățile învecinate s-au organizat pentru a trimite petiții atât la Ministerul Mediului cât și la guvernați sau chiar președintele Klaus Iohannis. Președintele Ecocivia a vorbit în exclusivitate cu Impact.ro despre situație și despre cine poartă responsabilitatea pentru demersul de redeschidere a stației de sortare, fără a lua în considerare repercusiunile asupra mediului.

„Este vina autorității locale că nu colectează separat”

Dan Trifu spune că în acest caz firma care administrează depozitarea deșeurilor la groapa de la Glina și-a făcut datoria și a asigurat toate condițiile pentru ca impactul asupra mediului să fie unul minim. Din păcate însă, în lipsa unui sistem de colectare selectivă, aceste deșeuri nu pot fi depozitate folosind tehnologia pe care o deține firma. Ceea ce înseamnă că locuitorii din zonă vor avea de suferit în cazul redeschiderii stației de sortare.

 „Am fost acolo, am constatat că au cea mai performantă rampă de selectare, undeva la 80% ar recupera, ar face colectarea separată prin rampa respectivă. Normal că sunt discuții foarte mari legate și de poluare de tot ce înseamnă reclamațiile cetățenilor, sunt foarte multe, chiar se constituiseră în grupuri.

O altă vină pe care o poată autoritățile locale este faptul că au permis construirea unor întregi cartiere de locuințe în apropierea gropii de deșeuri de la Glina. Aprobarea pentru aceste construcții vine tot de la o structură aflată în subordinea Ministerului Mediului.

„Aici a greșit și Agenția pentru Protecția Mediului, prin a aproba locuințe noi în raza de protecție stabilită de Planul Urbanistic General (PUG) al localității Popești-Leordeni. Ne-am trezit acum cu cariere întregi care de fapt pe vânt defavorabil sunt afectate. Noi ce am rugat atunci Ecorec, agentul economic, să facem niște plantări de salcâmi care cresc și foarte rapid, să avem o perdea perimetrală.” spune Dan Trifu.

S-a adoptat legea mirosurilor în România. Amenzile sunt uriașe

„Este vina autorității locale că nu colectează separat”

Colectarea separată/selectivă este singura soluție pentru ca această stație să fie pusă în funcțiune. În lipsa unui sistem coordonat la nivelul administrațiilor locale nu sunt foarte multe măsuri pe care firma care depozitează deșeurile să le poată aplica în ciuda tehnologiei pe care o are la dispoziție.

„Acest depozit din câte am observat are niște bazine pentru depozitarea fracției umede, adică ceea ce rezultă din gospodării. Aici vreau să vă spun adevărul, depozitarul are cea mai mică vină în România. De fapt, este vina autorității locale că nu colectează separat. Dacă am colecta separat acele volume enorme nu s-ar mai pune în groapa de gunoi, în acei munți de gunoaie. Ar mai rămâne foarte puțină materie de depozitat pe groapă. Acest levigat, fracție umedă, se depozitează în depozite cum au cei de la Ecorec, din beton cu colectare de gaz fără să mai iasă în atmosferă. Nici nu s-ar mai infiltra în atmosferă și în sol. El are niște condiții bune, faptul că nu s-au respectat niște reglementări din PUG, aici este problema.

Este obligatoriu prin lege de câțiva ani să colectăm separat și lucrul acesta nu se întâmplă. Avem lege pentru colectare separată, avem lege pentru compost, avem lege pentru biodegradabil, și noi nu facem nimic. Și eu vă întreb acum, ce să facă depozitarul? Dacă legea permite el primește toată cantitatea, pentru că nu o să o lăsăm pe stradă!” mai spune președintele Ecocivica.

Bani pentru bugetul local

Dan Trifu spune că autoritățile ar putea profita pentru a aduce bani la bugetul local dacă ar investi într-un sistem integrat din care să facă parte firmele care reciclează deșeuri și stațiile de depozitare. Mai ales că aceste firme care se ocupă cu transformarea deșeurilor reciclabile spun că sunt nevoite să importe pet-uri sau alte materiale din străinătate.

„Gândiți-vă ce câștiguri ar avea autoritățile locale, toate aceste materiale reciclabile, ar lua bani frumoși pe ele, care ar intra în bugetul UAT. Toată prietenia cu mediul, tot ce înseamnă acest compost, să îngrășăm natural terenurile agricole, iată că nu facem nimic, depozitarul încasează aceiași bani.”

Tehnologia folosită în acest moment de depozitari presupune un strat de pământ pus peste deșeurile care, multe dintre ele nu se degradează nici în zeci de ani.

„60% din producția reciclatorilor este adusă din afară, în condițiile în care eu îngrop 4 miliarde de euro pe an. Ei sunt pregătiți (administratorii gropii). Normal că și cetățenii suferă, în momentul în care tu nu faci colectare separat, și nu mă îndrept către acele depozite subterane, în beton, și unde nu mai am pierderi de nici un fel, uitați-vă că până la urmă nu se întâmplă nimic.” mai spune specialistul.

Bolile cele mai frecvente: afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar

Pe de altă parte, în stadiul în care se află acum proiectul aflat în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, redeschiderea stației riscă să pună în pericol viețile și sănătatea locuitorilor din zonă. Partidul Ecologist Român s-a alăturat demersurilor cetățenilor speriați de modul în care se tratează problema redeschiderii activității de colectare a deșeurilor în zonă.

„Studiile arată că bolile cele mai frecvente la populația din astfel de zone pot fi afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro- intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular etc. Se pare că în zona gropii de gunoi Glina specialiştii au descoperit „rezultate alarmante având depășiri la stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația.”

Solicităm ministrului Mediului, Tanczos Barna şi Agentiei Mediului să reflecteze foarte bine asupra riscurilor redeschiderii gropii Glina întrucât acordarea autorizației de funcționare înseamnă genocid asupra populației! Si aşa la periferia capitalei se ard deşeuri periodic ceea ce ne afectează sănătatea, iar acest capitol a rămas nerezolvat! România este la pământ cu gestionarea deşeurilor! Ne condamnă la moarte, încet şi sigur!” a scris Dănuț Pop președintele PER pe pagina sa de Facebook.

Reacția companiei ECOREC S.A.

În data de 03.06.2022 ANPM a publicat decizia de emitere a autorizației de mediu pentru ECOREC S.A. în scopul desfășurării activității de sortare a deșeurilor și recuperarea a materialelor reciclabile la nivel național și la punctul de lucru din Șoseaua de Centură, nr. 2, Popești Leordeni, Ilfov.

Ca urmare a informațiilor apărute în articolul publicat referitoare la o presupusă autorizare a depozitului de deșeuri Glina, precizăm că activitatea autorizată prin decizia din 03.06.2022 nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina și se referă doar la activitatea instalației de sortare existentă pe amplasament. Având în vedere codurile CAEN aferente activităților pentru care a fost solicitată autorizația, nici decizia luată de ANPM și nici autorizația de mediu care urmează a fi emisă nu acordă dreptul desfășurării activității de eliminare a deșeurilor în depozitul pentru deșeuri Glina.

Decizia de emitere a autorizației a fost luată în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 și a prevederilor OM nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, după parcurgerea integrală a procedurii, respectiv analiza documentelor, verificarea amplasamentului și a dotărilor, completarea/clarificarea aspectelor necesare. Decizia a fost făcută publică pe site-ul ANPM, la sediul ECOREC S.A. și prin mediatizare în presă.

Ca urmare a acestei decizii, ECOREC SA nu va desfășura activitate de eliminare a deșeurilor pe amplasamentul autorizat “în Depozitul pentru deșeuri Glina”, subiectele precum “deschiderea/redeschiderea gropii de gunoi Glina” sunt nefondate și promovate artificial în scopul denigrării societății și a blocării activității.

Activitatea care va fi desfășurată după obținerea autorizației de mediu, presupune sortarea deșeurilor municipale și a celor provenite din construcții și demolări. În urma sortării, fracțiile de materiale reciclabile dar și deșeurile rezultate vor fi evacuate din incinta stației de sortare și a amplasamentului către operatori autorizați.

În prezent, România se află în procedura deschisă de infringement pentru neîndeplinirii obligațiilor privind gestionarea deșeurilor, datorită faptului că nu asigură pretratarea și sortarea deșeurile generate neatingând țintele de reciclare asumate. Drept consecință, România plătește deja la bugetul UE taxa pentru plasticul nereciclat urmând ca în scurt timp să înceapă să plătească penalitatea pentru neatingerea acestor ținte și neîndeplinirea obiectivelor asumate. Penalitățile vor fi plătite de către primăriile care nu au îndeplinit țintele de reciclare și nu au reușit să asigure devierea deșeurilor de la eliminare finală, si implicit de către cetățeni, prin urmare autorizarea acestei activități, de sortare și recuperare a deșeurilor, este cu atât mai importantă și necesară.

Autorizarea ECOREC SA pentru desfășurarea activității de sortare și reciclare a deșeurilor poate reprezenta o soluție pentru criza deșeurilor din Bucuresti – Ilfov și este o alternativă pentru administrațiile locale din municipiul București la modalitatea actuală de gestionare a deșeurilor și la monopolul instituit. Prin funcționarea stației de sortare se vor întoarce în circuitul economic cca 50% din deșeurile care vor fi supuse tratării, acestea fiind reciclate și valorificate prin operatorii autorizați, devenind materie primă pentru noi produse. Fracția care nu va putea fi valorificată va pleca din incinta stației de sortare și a amplasamentului pentru eliminare la operatorii autorizați.

Remarcile reprezentanților anumitor partide politice sunt tendențioase și nefundamentate și preferăm să nu le comentăm. Referitor la acuzațiile cu privire la un presupus pericol de îmbolnăvire reamintim că DSP Ilfov a confirmat prin comunicarea indicatorilor statistici de sănătate publică că în zona depozitului de deșeuri Glina se înregistrează valori normale ale morbidității comparabile cu valori caracteristice celorlalte localități din județ, astfel toate aceste acuze sunt nefondate și scoase din context.

Am lansat invitații către aceste persoane să viziteze depozitul Glina și instalația de sortare pentru a se lămuri cu privire la presupusele îngrijorări ale acestora. Dacă aceste persoane ar fi cu adevărat interesate de problematica gestiunii deșeurilor la nivelul municipiul București ar fi binevenit să se aplece asupra demersurilor de implementare a unui sistem de colectare selectivă adecvat și a unor soluții care să asigure tratarea deșeurilor pre-depozitare

Faptul că depozitul de deșeuri Glina ar putea fi responsabil pentru poluarea zonei este imposibil având în vedere tehnologia de construcție și exploatare a acestuia. Activitatea desfășurată nu a reprezentat niciodată un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru populație, în totală opoziție cu cele prezentate, fiind un garant al unei activități conforme, desfășurată prin cele mai bune tehnici disponibile și în conformitate cu cerințele legale.

Depozitul dispune de un sistem de impermeabilizare mixt și complet sintetic prin utilizarea unui strat dublu de impermeabilizare din bentofix si membrane de impermeabilizare PEHD. De asemenea celulele dispun de un sistem complet de drenaj al levigatului și un sistem de colectare al gazului de depozit.

Pe amplasament este instalată o stație de tratare a levigatului prin osmoză inversă cu o capacitate de tratare de 72 mc/zi, crescând astfel eficiența și capacitatea de tratare a levigatului. În anul 2015/2018 instalația este extinsă cu un noi module de tratare, atingând o capacitate de tratare de 400 mc/zi.

În urma procesului de tratare, apa rezultată se încadrează în limitele impuse de NTPA 002/2005 si este evacuată prin canalizarea municipală către SEAU Glina. În perioada 2006 – 2020, prin instalațiile de tratare a levigatului a fost procesat un volum de aproximativ 600.000 mc de levigat.

În anul 2007 pe suprafața depozitului vechi sunt realizate 126 foraje de captare activă a biogazului. În același an, acestea sunt conectate printr-un sistem de colectare la o instalație de tratare la temperaturi înalte (>1000 °C). Capacitatea de tratare a instalației este de 2000 mc/h și poate acoperi volumul de gaz maxim posibil generat de depozitul Glina.

Începând cu anul 2010 pe măsura închiderii celulelor de depozitare sistemul de captare a biogazului este extins cu 46 de puțuri pe suprafața celulelor 1 si 2. Forajele sunt conectate la un sistemul automat de extracție și neutralizare prin ardere la peste 1000 grade Celsius. La această temperatură orice constituent poluant la gazului este complet neutralizat. Până în prezent a fost tratat un volum de aproximativ 5 milioane mc de biogaz.

În anul 2016 a fost realizată a perdea vegetală de protecție formată din 20.000 de puieți de salcâmi pe o suprafață de aproximativ 10 ha, suprafață dispusă pe zona de aliniament în partea de S-V a depozitului.

În anul 2018 proiectul de împădurire a fost continuat prin plantarea a 18.000 puieți de salcâmi. În total, perdeaua vegetală se întinde pe o suprafață de 10 hectare și însumează aproximativ 40.000 de arbuști, salcâmi și salcie. Din toate cele prezentate rezultă fără dubiu că depozitul Glina este un depozit conform care corespunde normelor și cerințelor în vigoare și nu se poate discuta sub nici de un depozit de deșeuri neconform sau “o groapă de gunoi”.

Nu cunoaștem sursa imaginilor prezentate în articol, însă cu certitudine acestea nu reprezintă depozitul de deșeuri Glina. Situația depozitului Glina este după cum se poate observa în fotografiile de mai jos, una total diferită de niște munți de gunoaie. Reamintim că proiectul de ecologizare a depozitului Glina a fost aprobat prin hotărârea de consiliul local Popești Leordeni în anul 2001. Zona este prevăzută prin hotărâre de guvern cu destinație de management al deșeurilor.

Mai mult în jurul depozitului Glina este instituită prin lege o zonă de protecție sanitară de 1000 de metri în care se aplică interdicția de construire a imobilelor cu destinație de locuință. Vinovate de situațiile de incompatibilitate a funcțiunilor care au apărut în timp între diverse obiective/imobile și depozitul de deșeuri Glina sunt în mod exclusiv autoritățile locale care nu au respectat legislația și normele urbanistice care impun respectarea limitei de protecție de 1000 de metri în jurul depozitului și stabilirea interdicției de construire.

În cei 21 ani de funcţionare a societății ECOREC S.A., autoritățile cu atribuții de control nu au constatat vreo încălcare a actelor de reglementare pentru activitatea desfășurată de ECOREC S.A..

Niciun cetățean și nici o instituție nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea care va fi desfășurată, ECOREC S.A. garantează că în urma activității nu vor fi depozitate deșeuri în amplasament iar activitatea în integralitate nu va genera niciun fel de disconfort comunităților învecinate.

Urmăriți Impact.ro și pe