Gripa aviară lovește, din nou, Ialomița? Mai multe localităţi, incluse în zona de risc înalt

Elena Avramescu 12.05.2021, 10:34
Gripa aviară lovește, din nou, Ialomița? Mai multe localităţi, incluse în zona de risc înalt

Gripa aviară în Ialomița. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a decis să includă 24 de localităţi în zona epidemiologică de risc înalt, după ce au apărut mai multe focare de gripă aviară înalt patogenă pe întreg teritoriul Europei.

Gripa aviară în Ialomița

În acest sens, inspectorii DSVSA Ialomiţa le recomandă tuturor proprietarilor de păsări să adopte dar şi respecte mai multe măsuri de protecţie, cum ar fi separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber. Astfel că hrănirea şi adăparea păsărilor trebuie făcută într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice.

Mai mult, inspectorii sanitari din cadrul DSVSA Ialomiţa au spus că, din această săptămână, vor realiza controale în cadrul celor 24 de exploataţii comerciale privind modul în care acestea respectă producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a luat măsuri urgente și a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), confirmând focarele de gripă aviară existente pe teritoriul României.

Gripa aviara loveste din plin Ialomita
Gripa aviara

Momentan este înregistrată o creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în toată Europa, boala evoluând în următoarele țări: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia. Astfel, în contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se cere supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, precum şi a celor sălbatice care reprezintă, potrivit legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Astfel că ANSVSA colaborează intens cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, precum şi cu alte asociaţii de profil. ANSVSA cere sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor pentru aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări , dar și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...