Grindină în București, a fost activat sistemul Ro-Alert. Pagubele provocate de codul portocaliu de furtuni în Capitală – UPDATE

Ioana Bucur 23.08.2022, 23:18
Grindină în București, a fost activat sistemul Ro-Alert. Pagubele provocate de codul portocaliu de furtuni în Capitală – UPDATE

S-a rupt cerul peste Capitală, marți seara. În urmă cu puțin timp, a fost trimisă o atenționare RO-Alert în București ce informa populația cu privire la o avertizare meteo de intensificări ale vântului, vijelie puternică, grindină și averse torențiale. Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu.

Grindină în București. A fost emisă o atenționare RO-Alert

Update, ora 23:15. Furtuna de marți seara a făcut pagube și în București. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) au transmis că, pe strada Piscului şi strada Mladinovici, copacii au căzut peste două autoturisme, iar pe strada Ostrov, un arbore a fost doborât pe gardul unei biserici. Doi arbori au căzut pe carosabil pe străzile Zborului și Radului, fiind avariate două mașini.

Sistemul Ro-Alert a a fost activat, marți seara, în Capitală. Mesajul transmis de autorități anunța o avertizare meteo de intensificări ale vântului, vijelie puternică, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor cumula local 25 l/mp. Avertizarea meteorologică este valabilă în intervalul 21:35 – 22:30.

În același mesaj, autoritățile au oferit și câteva sfaturi locuitorilor din București, îndemnându-i să evite deplasările în intervalul de timp precizat și să ia măsuri de adăpostire și autoprotecție.

„Avertizare meteo – intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale care vor cumula local 25 l/mp. Perioada de manifestare 21:35 – 22:30.

Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție” – a fost mesajul transmis prin sistemul Ro-Alert.

Pe pagina de Facebook a instituției, ISU București a preluat codul portocaliu emis de ANM.

„Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu valabilă astăzi, 23.08.2022, în intervalul orar 21:30 – 23:00, pentru județul Ilfov și pentru București, în intervalul orar 21:35 – 22.30.
Vor fi averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, intensificări ale vântului, grindină, frecvente descărcări electrice.”

Grindină în București. Cum sună avertizarea de marți seară pentru populație

Recomandări pentru populație

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au făcut și o serie de recomandări pentru cei care se află acum în zonele vizate de codul portocaliu emis de Administrația Națională de Meteorologie. Măsurile preventive recomandate sunt:

  • pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.
  • evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Sistemul Ro-Alert a fost dezvoltat de DSU și a fost implementat de STS.

„Mesajele de tip RoAlert sunt remise din dispeceratele Inspectoratelor pentru Situații de Urgență de către șeful de tură, care în funcțiile de indicațiile primite, transmite mesajul de avertizare pentru populație. Are în soft posibiltatea să delimiteze o zonă, un cartier, un careu, un sector, în funcție de străzi, și să emită mesajul RoAlert.

Sistemul este foarte simplu încât dispecerul să acționeze în doar câteva minute.

În cazul fenomenelor meteo, primim avertizările de la ANM și sunt luate ca atare, adică nu intervine operatorul asupra conținutului mesajului.
Noi decidem să dăm mesaje din proprie inițiativă atunci atunci când sunt incendii și cu degajări mari de fum. În acest caz decizia aparține comandantului intervenției din teren care solicită dispecerului să transmită un mesaj RoAlert, și specifică și zona sau suprafața pe care se emite acest mesaj, iar dispecerul se conformează”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU pentru impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...