Greșelile pe care salvatorii de la Colectiv le-au făcut în primele 20 de minute ale intervenției: ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

Diana Radu 24.10.2019, 11:11
Greșelile pe care salvatorii de la Colectiv le-au făcut în primele 20 de minute ale intervenției: ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

La aproape 4 ani de când s-a produs incendiul de la Colectiv în urma căruia și-au pierdut viața 64 de oameni, a ieșit la iveală o filmare care a fost ținută secretă de ochii publicului de către pompieri. De ce au ținut pompierii filmarea realizată chiar în noaptea de 30 octombrie 2015 secretă? Răspunsul este că pe filmare se poate vedea exact modul cum au acționat aceștia în primele 20 de minute de intervenție.

Cum au acționat pompeierii în primele 20 de minute când au intervenit pentru a acorda primul ajutor victimelor din Colectiv

Pompierii nu au intevenit asa cum au declarat in noaptea incendiului de la Colectiv. Sursa foto: Libertatea
Pompierii nu au intevenit asa cum au declarat in noaptea incendiului de la Colectiv. Sursa foto: Libertatea

Există o filmare de 20 de minute și 40 de secunde care a fost filmată în noaptea producerii incidentului chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București, Ilfov, dar care din motive necunoscute a fost ținută secretă până acum.

De fapt, filmarea a fost ascunsă de ochii publicului pentru că arată cu totul și cu totul altceva, față de ce li s-a comunicat oamenilor și anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă. În realitate, lucrurile nu au stat deloc așa, potrivit unui ofițer de pompieri care a decis să facă publică filmarea.

„După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, a declarat un alt ofițer de pompieri.

Cum s-au întâmplat, de fapt, lucrurile în noaptea incendiului de la Colectiv în ceea ce privește intervenția pompierilor

Cum au intervenit pompierii in noaptea incendiului de la Colectiv
Cum au intervenit pompierii in noaptea incendiului de la Colectiv

În filmarea obținută de Libertatea se poate vedea cum au acționat pompierii în primele 20 de minute de intervenție. Mai exact, se poate vedea cum aceștia nu au resuscitat nici măcar un rănit, să nu mai vorbim de luatul pulsului, care a lipsit cu desăvârșire din acțiunea pompierilor.

Imaginile încep în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute, dar nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.

„Acestea sunt filmările la care nimeni n-a avut acces, faptele care relatează ce s-a întâmplat dincolo de cordonul unde presa a avut permisiune să ajungă. Imaginile pompierului încep în fața fostei fabrici Pionierul, continuă în fața clubului Colectiv și se termină în club”, a declarat un ofițer de pompieri.

Ce greșeli au făcut pompierii în primele 20 de minute de intervenție

În minutul 00:00 când ofițerul de pompieri a început filmarea debutează cu sosirea primului echipaj de intervenție. Apoi minutul 01:23 arată cum echipajele de salvatori sosite la fața locului ignoră trupurile aflate în agonie ale victimelor de la Colectiv.

În faţa containerului se văd alte victime, cu trupurile contorsionate pe asfalt și cu hainele și pielea topite care agonizează, iar tot ceea ce fac pompierii, polițiștii și jandarmii este să se plimbe printre ele fără a le acorda primul ajutor. Întreaga filmare va fi difuzată integral la ora 10:30 la Adriana Nedelea LA FIX pe Libertatea.ro. 

Urmăriți Impact.ro și pe