Organizația Mondială a Sănătății a vorbit despre greșeala pe care mulți dintre noi o facem atunci când punem mâncarea în cuptor. Este un obicei deprins și de români, imediat după Revoluția din 1989, însă specialiștii spun că este foarte dăunător.
Așadar, există o greșeală pe care foarte mulți români o fac atunci când pun mâncarea la cuptor. Chiar dacă pare a fi un gest banal, experții spun că acesta ne poate afecta destul de mult. Vorbim despre folosirea foliei de aluminiu atunci când gătim.
Folia de aluminiu a devenit nelipsită din casele românilor. Fie că împachetăm un sandwich, un platou cu aperitive care trebuie transportat sau o friptură care trebuie înăbușită la cuptor, folia de aluminiu este nelipsită. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă.
Potrivit unor specialiști, folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care-l poți folosi în bucătărie. Deși este o variantă ieftină și practică, nu este cea mai sănătoasă. Iar acest lucru este valabil și când vine vorba despre tigăi sau cratițe din aluminiu.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingeră prin hrană până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Mai exact, organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, care citează un studiu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, crește riscul bolii Alzheimer. În funcție de temperatura la care gătim mâncarea acoperită cu folie, cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge chiar și până la 139,2 mg, mai arată studiul.
Cu toate acestea, studiul precizează că nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în staniol, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim. Altfel stă situația atunci când se gătește la temperaturi foarte mari.
Cum se transferă însă particulele de aluminiu în mâncarea noastră? Ei bine, la temperaturile foarte ridicate din cuptor, cercetătorii au arătat că în cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii. În plus, alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.