Greşeală de aproape 1 miliard de dolari. Cui a transferat celebra bancă uriaşa sumă

Nicu Stan 18.02.2021, 10:42
Greşeală de aproape 1 miliard de dolari. Cui a transferat celebra bancă uriaşa sumă

Greşeală de aproape 1 miliard de dolari. Cui a transferat celebra bancă uriaşa sumă. Aceasta este cea mai mare gafă bancară care s-a întâmplat vreodată.

O bancă a trsferat din greșeală un miliard de euro. Culmea, jumătate din bani i-a pierdut

A fost comisă o greşeală de aproape 1 miliard de dolari. Cui a transferat celebra bancă uriaşa sumă. Aceasta este cea mai mare gafă din istoria bancară. Citibank a făcut una din cele mai mari erori din istoria bancară după ce a transferat din greșeală 900 de milioane de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon.

Marea problemă pentru Citibank este că nu mai poate recupera aproape jumătate de miliard de dolari, după ce un judecător american a decis ca banii transferaţi din greşeală să rămână în conturile în care au fost viraţi, informează CNN.

Citibank era agent de împrumut pentru Revlon

Citibank, care era agent de împrumut pentru compania de cosmetice Revlon, urma să transfere circa 8 milioane de dolari reprezentând plata dobânzilor către diverși creditori care împrumutaseră Revlon cu diferite sume de bani. În schimb, Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de peste 100 de ori mai mare, mai exact, 900 de milioane de dolari.

Unii cei care au primit banii au returnat sumele tranferate din greșeală. În schimb, 10 companii de investiții și consultanță financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să mai dea banii înapoi. De altfel, justiția americană le-a dat dreptate.

Transferurile de bani din greșeală, des întâlnite

Transferurile accidentale de bani mulți virați din greșală în conturi sunt destul de des întâlnite în prezent, mai ales în condițiile în care aceste transferuri se fac electronic.

Astfel, poveștile despre sume mari de bani transferați din greșeală în alt cont bancar nu reprezintă o raritate în lumea bancară. O astfel de poveste s-a petrecut și în România. Un bărbat din Iași s-a trezit într-o zi cu 130.000 de lei în cont.

Justiția americană a decis ca banii virați din greșeală să rămână la beneficiari

Legea îi pedepsește pe cei care decid să cheltuie banii care le-au fost virați din greșeală, numai că în New York există o excepție legală. Dacă beneficiarul este îndreptățit să primească acea sumă de bani, sau se așteaptă să o primească, iar el nu știe că banii i-au fost virați din greșeală, atunci poate păstra suma de bani.

În cazul creditorilor care s-au trezit cu sute de milioane de dolari în conturi, aceștia au realizat că banii transferați se potriveau ”la virgulă, până la ultimul bănuț” cu valoarea împrumutului Citibank, chiar dacă respectivul credit nu ajunsese încă la maturitate.

Explicația magistraților americani

Atunci când un beneficiar primește o sumă de bani pe care era îndreptățit să o primească, iar acesta nu știe că acei bani au fost transferați din greșeală, el nu trebuie să se întrebe dacă să păstreze sau nu acești bani, ci are tot dreptul să considere respectivul transfer drept o tranzacție finală și completă, fără posibilitate de revocare”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel New York.

Între a presupune că Revlon a plătit în întregime și înainte de termen un împrumut contractat în 2016 – o atitudine pe care o întâlnim la unii debitori – și a crede că Citibank sau Revlon au transferat din greșeală 900 de milioane de dolari  – ceva ce nicio bancă nu a făcut niciodată înainte, ar fi complet irațional să iei de bună a doua variantă”, a declarat, în motivare, judecătorul Jesse Furman, care a decis ca cele 500 de milioane de dolari să rămână în conturile creditorilor Revlon.

Urmăriți Impact.ro și pe