Grecia prelungește subvențiile pentru facturile de energie. Măsuri pentru ajutorarea populației

Mihnea Tălău 21.09.2022, 15:57
Grecia prelungește subvențiile pentru facturile de energie. Măsuri pentru ajutorarea populației

Grecia va plăti în octombrie încă 1,1 miliarde de euro (1,09 miliarde de dolari) sub formă de subvenții la facturile de energie electrică pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de impactul creșterii prețurilor la energie înainte de iarnă, a declarat miercuri ministrul Energiei, Kostas Skrekas.

Subvenții la energie și alte măsuri pentru a ajuta populația

La fel ca alte țări europene, Grecia se confruntă cu o creștere puternică a facturilor la energie electrică în ultimele luni, determinată de creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze, care a fost exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina, care durează de șapte luni.

Până în prezent, din septembrie anul trecut, a alocat peste 9 miliarde de euro pentru subvenții la energie și alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să își plătească facturile la electricitate și gaze, scrie Reuters.

„Guvernul va continua să pună în aplicare politici care să protejeze consumatorii de impactul extrem de negativ al războiului energetic pe care Rusia l-a purtat în Europa. Cu toții, împreună, vom duce lupta în următoarele luni de iarnă, pentru a face față provocărilor războiului energetic care se desfășoară în Europa”, a declarat Skrekas într-un discurs televizat în care a anunțat noile măsuri de ajutorare.

Franta cere cetatenilor sa reduca imediat si masiv consumul de energie

Guvernul de la Atena va aloca 1,1 miliarde de euro

Începând cu luna octombrie, guvernul va implementa trei scări de subvenții pentru facturile de electricitate, valoarea totală fiind de 1,1 miliarde de euro, a precizat Skrekas.

Pentru gospodăriile cu un consum lunar de electricitate de până la 500 de kilowați oră – majoritatea locuințelor grecești – subvenția va ajunge la 436 de euro pe megawatt oră, absorbind 90% din creșterea facturilor.

Pentru cei care consumă între 501 și 1.001 kilowați oră pe lună și cei care consumă peste 1.001 kilowați oră, subvenția va absorbi 70-80% din creștere.

Consumatorii care își reduc consumul mediu zilnic cu 15% față de anul trecut vor primi o subvenție suplimentară de 50 de euro pe megawatt oră, a precizat Skrekas.

Pentru companiile care consumă peste 2.000 de kilowați oră, subvenția va ajunge la 398 de euro pe megawat oră, iar agricultorii vor primi o subvenție de 436 de euro pe megatwatt oră.

Grecia a impus un plafon la plățile către producătorii de energie electrică pentru a reflecta costurile reale de producție ale acestora, eliminând efectiv o suprataxă pe facturile de electricitate, iar veniturile obținute vor fi alocate pentru a o ajuta să finanțeze subvențiile pentru energie.

Operatorul de gaze din Grecia, DESFA, a anunțat în octombrie o subvenție de 90 de euro pe megawatt oră pentru 700.000 de gospodării, care va acoperi 50% din creșterea facturii lunare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...