Google şi Meta, investigate de Comisia Europeană. Ce regulă ar fi fost încălcată

Stan Filon 11.03.2022, 18:23
Google şi Meta, investigate de Comisia Europeană. Ce regulă ar fi fost încălcată

Comisia Europeană a început o investigație de proporții ce vizează giganții Google și Meta, compania care deține faimoasa rețea socială Facebook. Acuzațiile sunt destul de grave și ar putea aduce sanțiuni financiare foarte importante pentru ambii jucători din mediul online. Sunt investigate serviciile de reclamă folosite de companiile respective, care au ridicat semne serioase de întrebare.

Google şi Meta, investigate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunțat că a demarat o investigaţie antitrust împotriva giganţilor americani Google şi Meta, deoarece serviciile de reclamă online ar fi încălcat reglementările din Uniunea Europeană care privesc concurenţa, transmite DPA.

Mai exact, Comisia Europeană investighează acordul dintre cele două companii, care ar fi avut rolul de a exclude concurența pe piaţa de publicitate digitală. Cel care a venit cu detalii a fost comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Google si Meta, investigate de Comisia Europeana
Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, (foto), a anunțat că Google si Meta sunt investigate de Comisia Europeana

Acordul dintre Meta și Google, investigat acum

„Dacă acordul este confirmat de investigaţia noastră, acesta ar restricţiona şi distorsiona concurenţa, pe o piaţă deja concentrată”, a declarat oficialul.

Investigaţia analizează acordul din septembrie 2018 dintre Meta şi Google, numit „Jedi Blue”, pentru folosirea serviciului de căutare pe internet al companiei pentru a achiziţiona spaţii de reclamă online. Comisia Europeană este îngrijorată că în urma acordului dintre cele două entități ar fi putut fi excluşi concurenţii gigantului Google la vânzarea spaţiilor de reclamă online.

Aceeași înțelegere este deja investigată și de autoritatea pentru concurenţă din Marea Britanie (CMA), care a luat la bani mprunți giganții Meta și Google, iar Comisia Europeană a anunțat că va colabora strâns cu organismul din Marea Britanie în acest dosar foarte important.

Comisia Europeană tocmai ce a finalizat o altă investigație în care a fost implicată compania Meta. Aceasta a vizat achiziționarea Meta a companiei americane Kustomer, specializată în software pentru gestionarea relației cu clienții. Comisia considera că tranzacția ar putea afecta competiția pe piețele pentru software de tip CRM și servicii de publicitate online. Achiziția s-a făcut se pare pentru un miliard de dolari, iar rezultatele anchetei nu au descoperit acțiuni ilicite, așa că tranzacția a fost aprobată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...