Google copiază Apple. Care este actualizarea care se va face în cadrul Google Play

Cristian Cojocaru 10.05.2021, 20:06
Google copiază Apple. Care este actualizarea care se va face în cadrul Google Play

Google a hotărât să aducă o schimbare în cadrul Google Play, în acest fel, gigantul îl copiază pe rivalul său Apple. În curând, aplicațiile vor afișa mai multe detalii despre datele utilizate de către cei care descarcă din cadrul magazinului.

Aspectul în care Google copiază Apple

La scurt timp după ce Apple a anunțat modificările de confidențialitate ale aplicațiilor, iată că Google a venit cu un anunț similar, potrivit căruia Play Store va solicita în curând aplicațiilor să afișeze detalii despre toate datele de utilizator colectate. Compania intenționează să implementeze această nouă caracteristică de confidențialitate anul viitor.

Acest anunț a fost făcut împreună cu actualizările recente ale politicii de confidențialitate Apple. Începând din 2022, Google va arăta mai întâi utilizatorilor săi detaliile complete despre tipul de date pe care le colectează și confidențialitatea, precum și performanțele de securitate pe care le menține, menționând cazurile în care este nevoie de accesarea datelor private ale utilizatorilor săi.

Această actualizare intenționează să „dezvolte și să consolideze încrederea utilizatorilor în Magazin Play”, conform unei postări pe blog. Această secțiune de siguranță poate include tipul de date despre utilizatori colectate și stocate, de exemplu, contacte, informații personale, audio, fotografii, videoclipuri etc.

Totodată, poate arăta modul în care datele sunt utilizate în ceea ce privește funcționalitatea aplicației și personalizarea. De asemenea, pot exista informații cu privire la cazul în care o aplicație utilizează sau nu protocoale de siguranță pentru a asigura confidențialitatea utilizatorului (de exemplu, criptarea end-to-end).

Noua politica urmeaza a fi implementata la inceputul anului 2022
Noua politica urmeaza a fi implementata la inceputul anului 2022

„Google Play va introduce o politică”

Se spune că noua actualizare respectă politicile familiei Google. Secțiunea de siguranță a aplicației va fi verificată de un terț independent. Aplicațiile vor permite utilizatorilor să solicite ștergerea datelor dacă și când decid să nu mai folosească aplicația și să o dezinstaleze.

„Google Play va introduce o politică pentru a face obligatoriu ca dezvoltatorii de aplicații să furnizeze informații exacte despre accesibilitatea datelor utilizatorilor. În cazul în care se constată că un dezvoltator prezintă în mod eronat datele pe care le-a furnizat și încalcă noua politică Google, va trebui să o remedieze imediat în termen scurt. Dacă există o neconformitate din partea oricărei aplicații sau a dezvoltatorului său, o reclamație va face obiectul aplicării politicii ”, se arată în postarea de pe blog.

Funcția se poate lansa treptat, oferind timp dezvoltatorilor de aplicații existente pentru a-și actualiza produsele, în timp ce pentru noii dezvoltatori, este permis să își comercializeze aplicațiile în Magazin Play numai atunci când urmează această nouă actualizare a politicii.

Deși actualizarea va fi pe deplin funcțională pe la jumătatea anului 2022, va trece prin faza de pre-anunț în al treilea trimestru al acestui an. Până la sfârșitul anului 2021, dezvoltatorii pot începe să declare datele în Google Play Store. În primul trimestru al anului 2022, utilizatorii pot vedea opțiunea pe Google Play.

Urmăriți Impact.ro și pe