Metoda prin care poți opri aplicațiile de pe iPhone să îți afle locația. Află cum poți face și tu asta în iOS 14.5

Cristian Cojocaru 07.05.2021, 11:54
Metoda prin care poți opri aplicațiile de pe iPhone să îți afle locația. Află cum poți face și tu asta în iOS 14.5

Anterior, lansării ultimului sistem de operare de la Apple, iOS 14.5, aplicațiile de pe iPhone puteau afla locația în care vă aflați în orice moment. Acum însă, lucrurile s-au mai schimbat iar acest lucru poate avea loc doar cu permisiunea expresă a utilizatorului.

Aplicațiile iPhone îți pot afla locația în orice moment

Odată cu lansarea iOS 14.5, aplicațiile nu mai au permisiunea de a accesa IDFA (n.r. identificator al agentului de publicitate), ori de a urmări agentul de publicitate de pe iPhone, iPad sau Apple TV fără permisiunea expresă a utilizatorului, păstrând datele aplicației mai private. Aplicațiile folosesc IDFA pentru a vă urmări în diferite aplicații și site-uri web, păstrând filele preferințelor și obiceiurilor de utilizare a aplicațiilor.

Când o aplicație dorește să vă utilizeze IDFA, veți vedea o nouă fereastră  în care apare mesajul „Permiteți aplicației să vă urmărească activitatea în aplicațiile și site-urile altor companii?”. Când apare această solicitare, puteți alege să selectați „Solicitați aplicației să nu urmărească”, care blochează tot accesul la identificatorul publicitar sau „Permiteți”, care permite aplicației să acceseze informațiile în scopuri de urmărire.

Aplicațiilor li se permite să explice de ce doresc accesul la IDFA, dar industria publicitară se așteaptă în mare parte la declinul majorității oamenilor. Dacă nu doriți să aveți de-a face cu aceste ferestre pop-up din anunțuri și doriți să blocați universal accesul la IDFA, există o setare de confidențialitate care vă permite să faceți acest lucru. Pașii sunt foarte simpli:

  • Deschideți aplicația Setări;
  • Derulați în jos și atingeți Confidențialitate;
  • Apăsați pe Urmărire;
  • Dezactivați „Permiteți aplicațiilor să solicite urmărirea”.
Acest lucru va va asigura ca nu vedeti ferestre pop-up de cerere de urmarire
Acest lucru va va asigura ca nu vedeti ferestre pop-up de cerere de urmarire 

Confidențialitatea este mai sporită

În funcție de setările anterioare de confidențialitate, este posibil ca această comutare să fi fost deja dezactivată pe dispozitiv. Dacă nu a fost, acest lucru vă va asigura că nu vedeți ferestre pop-up de cerere de urmărire și că aplicațiile nu vă pot accesa IDFA.

Dezvoltatorii sunt acum obligați să respecte regulile de confidențialitate ale Apple, așa că, dacă nu aveți această comutare dezactivată, vă puteți aștepta încă să mai vedeți câteva ferestre pop-up din aplicațiile care doresc să utilizeze identificatorul de publicitate în scopul direcționării anunțurilor.

Este demn de remarcat faptul că regula anti-urmărire se extinde și la alte metode de urmărire, astfel încât dezvoltatorii de aplicații nu au voie să creeze soluții care să le permită să adune suficiente date despre dispozitivul pe care îl folosiți pentru a crea un profil chiar și fără IDFA. Dacă, dintr-un anumit motiv, decideți să activați urmărirea pentru o anumită aplicație, dar ați activat funcția de refuzare automată, puteți face ca fereastra pop-up să revină dezactivând-o și apoi descărcând din nou aplicația.

Urmăriți Impact.ro și pe