Gogoși de post ca la bunica. Ce trebuie să faci cu apa minerală înainte de a o adăuga în aluat?

Emanuela Pană 02.04.2024, 17:59
Gogoși de post ca la bunica. Ce trebuie să faci cu apa minerală înainte de a o adăuga în aluat?

Ți-e dor de zilele din apropierea sărbătorilor, când bunica îți făcea gogoși calde și pufoase de post? Preparate la tigaie sau la cuptor, în formă de turtă sau fundițe, gogoșile vor rămâne mereu un desert parfumat și delicios, care reușește să aducă un strop de dulceață și confort în perioadele de post. Iată cum faci gogoși de post ca la bunica acasă.  

Gogoși de post ca la bunica: ingrediente

Suntem în Postul Mare, iar gospodinele sunt în căutare de rețete de post, pentru a satisface poftele celor mici și adulților deopotrivă. Deși postul vine cu anumite restricții alimentare, fiind interzise alimentele ”de dulce”, precum unt, lapte, iaurt, smântână, carne sau mezeluri, asta nu înseamnă că nu te poți bucura în continuare de mâncărurile și deserturile preferate, iar asta pentru că în prezent cunoaștem alternative de post pentru aproape orice preparat.  

Pe lista celor mai apreciate dulciuri făcute în casă se numără și gogoșile, iar rețeta de post este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Așadar, dacă vrei să gătești ceva rapid și savuros, din ingrediente puține și ieftine, trebuie să încerci și tu acest desert.  

Ingrediente: 

500 de grame de făină, 100 de grame de margarină, 1 cub de drojdie, 300 ml de apă minerală, sare, coaja de la o lămâie, 1 lingură de zahăr, 500 ml ulei de cocos, 1 plic zahăr vanilat. Pentru decor: 200 de grame de zahăr, 100 de grame de margarină vegetală, 1 plic de zahăr vanilat și ciocolată de post. 

Citește și: Cum faci cea mai bună plăcintă cu mere de post. Reţeta simplă şi tradiţională

Gogoși de post ca la bunica: mod de preparare

Cerne făina într-un bol mare și fă o gaură în mijloc. Adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie rasă și zahărul, apoi toarnă treptat apa minerală. Începe să amesteci ingredientele împreună până când obții o masă omogenă și coca devine moale și ușor de manevrat. 

Gogosi de post ca la bunica
Asa prepari cele mai bune gogosi de post

Topește margarina și încorporeaz-o în amestec, apoi frământă bine coca. Lasă coca să se odihnească și să crească în volum. După ce a crescut, întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și creează forme cu gura unui pahar.  

Într-o altă tigaie, caramelizează zahărul, adaugă margarina și continuă să fierbi amestecul până ce obții o glazură omogenă. După ce au crescut suficient gogoșile, prăjește-le bine și scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a elimina de excesul de ulei. Trece gogoșile prin glazura pregătită, apoi decorează-le cu ciocolată de post tocată sau răzuită deasupra. 

Vezi și: Cine a inventat gogoșile și de ce au o gaură în mijloc, de fapt?

Trucuri și secrete pentru cele mai bune gogoși de post

Pentru a obține cele mai bune gogoși de post, există câteva trucuri și secrete pe care orice gospodină ar trebui să le cunoască: 

  • Pentru a activa corect drojdia, asigură-te că apa minerală sau laptele vegetal utilizat este călduț (temperatura ideală este cheia); 
  • Folosește apă minerală. Aceasta face ca gogoșile să aibă o textură mai pufoasă și mai ușoară datorită bulelor de aer pe care le conține; 
  • Aluatul ar trebui lăsat să crească într-un loc cald, ferit de curenți de aer, pentru a-i permite să își dubleze volumul, ceea ce contribuie la obținerea unor gogoși pufoase; 
  • Menținerea unei temperaturi constante a uleiului în timpul prăjirii este foarte importantă. Dacă uleiul este prea fierbinte, gogoșile se vor arde la exterior înainte de a fi gata la interior. Dacă este prea rece, vor absorbi ulei în exces și vor deveni grase; 
  • Un secret adesea trecut cu vederea este acela de a lăsa gogoșile să se odihnească timp de câteva minute înainte de a le prăji. Acest pas permite aluatului să se relaxeze, de unde rezultă gogoși mai pufoase și mai aerate după prăjire; 
  • Dacă vrei ca gogoșile tale să fie mai puțin plictisitoare, poți folosi diverse arome naturale sau umpluturi, cum ar fi gemuri de post sau ciocolată vegană.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...