Gigi Becali se duelează cu Viktor Orban la fotbal. Cum bagă bani statul maghiar în adversara FCSB din Slovacia

Ana Anitoiu 29.07.2022, 07:59
Gigi Becali se duelează cu Viktor Orban la fotbal. Cum bagă bani statul maghiar în adversara FCSB din Slovacia

Gigi Becali se duelează cu Viktor Orban la fotbal. Statul maghiar bagă bani în adversara FCSB din Slovacia, Dunajska Streda, care s-a calificat, joi seară, în turul trei preliminar al Conference League, fază în care va întâlni echipa latifundiarului.

Echipa din Slovacia finanțată de statul maghiar, confruntare cu FCSB

Echipa de fotbal Dunajska Streda a învins cu 2-0 echipa Vikingur din Insulele Feroe, în meciul retur disputat acasă, după ce în tur s-a impus tot cu 2-0. FCSB a ajuns în turul trei preliminar Conference League trecând de Saburtalo Tbilisi, scor 0-1 în tur şi 4-2 în retur.

Astfel, Dunajska Streda este viitoarea adversară a celor de la FCSB. Această echipă de fotbal din Slovacia este finanțată de statul maghiar, la fel ca Sepsi și Csikszereda în România. Dunajská Streda, în traducere din slovacă și maghiară, Miercurea Dunării, este un oraș cu 28.000 locuitori, dintre care 79,75% sunt maghiari, 15,26% slovaci, 1,50% romi și 0,63% cehi. Stadionul formației se numește MOL Arena, iar localitatea este înfrățită cu Odorheiu Secuiesc.

Gigi Becali se dueleaza cu Viktor Orban la fotbal
Viktor Orban

Gigi Becali „i-a aruncat mănușa” lui Viktor Orban

Patronul echipei de fotbal FCSB a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este gata să investească şi 10 milioane de euro pentru ca formaţia sa să nu fie surclasată de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Gigi Becali s-a declarat „duşman” al premierului Ungariei, Viktor Orban, care a asistat săptămâna trecută la două meciuri în România.

„Dacă Sepsi cumva se ridică, o să investesc eu mai mulţi bani ca Viktor Orban. Că nu îi las pe unguri să treacă peste FCSB niciodată în viaţa lor. Să nu se creadă că e ameninţare sau discriminare. Dar pe Sepsi OSK îi vom ţine mereu la respect acolo.

Dacă ei prind putere, eu mai investesc 10 milioane de euro. Tot ce e neam cu Sepsi OSK îi voi spulbera… la fotbal, nu la altele. Viktor Orban poate să vină cât vrea el pe stadioane, că tot râul, ramul… aşa că, duşmani. Deci cât sunt eu în fotbal, Viktor Orban, pofta-n cui.

Eu acum o să vreau să mă bat cu Guvernul Ungariei… ei să bage bani, eu să bag, să vedem care e mai tare. Îi invit la luptă. Sepsi OSK cu Viktor Orban şi eu cu FCSB. I-am aruncat mănuşa lui Viktor Orban-rusul, Viktor Orban-Putin”, a declarat miercuri la prânz Becali.

Cum investește statul maghiar în adversara FCSB din Slovacia

Guvernul Ungariei investește zeci de milioane de euro anual în comunitățile maghiare din țările vecine. O singură agenție a guvernului maghiar, Gabor Bethlen Fund, a alocat peste 144 de milioane de euro unor entități din Slovacia din anul 2011 până în prezent.

„Banii au fost trimiși către organizații culturale, Biserica Creștină Reformată, pentru reconstrucția școlilor și grădinițelor, mass-media, dar Budapesta a susținut și simboluri importante – clubul de fotbal slovac FC DAC Dunajská Streda și academia sa de fotbal. De asemenea, mii de euro au ajuns pe conturile organizațiilor legate de politicienii maghiari slovaci”, scriu unele site-uri de la Bratislava.

Premierul maghiar Viktor Orban, născut în 1963, a iubit întotdeauna fotbalul. A fost jucător, în perioada 1982 și 1988, pentru două echipe din Liga a 4-a din Ungaria. Apoi a făcut o pauză și a revenit în activitate la 35 de ani, când a jucat, până în 2005, în tricoul clubului din localitatea unde s-a născut, Felcsut, la nivelul ligilor a 4-a și a 5-a. După retragerea definitivă, a înființat Academia Ferenc Puskas în Felcsut.

De când Viktor Orban a devenit prim-ministru în Ungaria, în 2010, investițiile în fotbal au „explodat” efectiv. Premierul a introdus o lege prin care marile corporații au fost încurajate să investească în acest sport, fiind scutite de alte taxe. Între anii 2011 și 2014 au fost trimise peste 250 de milioane de euro către cluburile de fotbal.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...