„Gigi Becali din baschet”, amendat cu 10 milioane de dolari pentru comportament rasist și misogin. Cum își trata angajații

Gabriel Peneș 14.09.2022, 14:48

„Gigi Becali din baschet”, amendat cu 10 milioane de dolari pentru comportament rasist și misogin. La noi, patronul FCSB e binecunoscut pentru declarațiile prin care a atacat diverse minorități etnice ori sexuale. Încă de acum peste un deceniu, Becali declara că nu vrea homosexuali sau negri la Steaua/FCSB ori spunea că fotbalul feminin e împotriva firii. În SUA, patronul unei cunoscute echipe din NBA a primit cea mai mare amendă posibilă și a fost suspendat pentru un an, din cauza atitudinii sale față de angajați.

„Gigi Becali din baschet”, amendat cu 10 milioane de dolari pentru comportament rasist și misogin

„Gigi Becali din baschet”, amendat cu 10 milioane de dolari pentru comportament rasist și misogin. În România, patronul roș-albaștrilor e renumit pentru declarațiile sale făcute împotriva diferitelor minorități etnice ori sexuale. Încă din 2010, latifundiarul spunea într-o emisiune tv că „nici daca se desfiinteaza Steaua nu iau un homosexual la echipă”, în legătură cu presupusa orientare sexuală a fotbalistului bulgar Ivan Ivanov, pe care Becali a refuzat să-l transfere.

„Noi nu mai trebuie să transferăm la Steaua jucători negri şi ţigani. Negrul nu se pretează la Steaua şi nu joacă bine de la climă”, mai spunea Becali într-o perioadă în care își dorea o formație formată doar din români „verzi”. Lucruri asemănătoare le-a spus și în privința fotbalului feminin. „Fotbalul feminin este împotriva lui Dumnezeu! Femeia a fost făcută pentru bărbat!”, decreta Gigi Becali amenințând că se va retrage din fotbal dacă va fi obligat să înființeze o echipă feminină, conform directivelor UEFA și FRF. În general, latifundiarul a scăpat cu mustrări verbale ori cu amenzi derizorii pentru declarațiile sale.

„Gigi Becali din baschet”, amendat cu 10 milioane de dolari pentru comportament rasist și misogin. Cum își trata angajații
Phoenix Suns nu a cucerit niciodată campionatul nord-american de baschet (NBA), dar este una dintre cele mai cunoscute și iubite formații

Cum își trata angajații

În SUA, în schimb, oficialii nu glumesc cu astfel de lucruri. Iar un important patron din baschetul american a simțit pe pielea lui acest lucru. NBA a anunţat, marţi, că l-a suspendat un an şi l-a amendat cu 10 milioane de dolari pe proprietarul Phoenix Suns, Robert Sarver (60 de ani), care a fost acuzat de comportament rasist şi misoginie.

NBA a comandat o anchetă independentă după ce, la 4 noiembrie 2021, a apărut pe ESPN un articol cu privire la declaraţiile şi comportamentul lui Sarver. Raportul celor care au făcut ancheta s-a bazat pe informaţii obţinute din discuţii cu 320 de persoane, inclusiv foşti şi actuali angajaţi care au lucrat cu Robert Sarver în cei 18 ani de când acesta este la Phoenix Suns. S-au evaluat peste 80.000 de documente şi alte materiale, inclusiv email-uri, mesaje şi video-uri, scrie news.ro.

Rezultatele anchetei arată, între altele, că Sarver a folosit cel puţin de cinci ori un cuvânt rasist când menţiona declaraţiile altor persoane, a avut în mai multe rânduri comportament incorect faţă de angajate, a făcut comentarii cu referiri sexuale la locul de muncă, a făcut comentarii nepotrivite cu privire la aspectul fizic al angajatelor şi al altor femei şi de câteva ori a avut comportament nepotrivit faţă de bărbaţii angajaţi.

În plus, Sarver a avut un comportament dur şi umilitor faţă de angajaţi, el ţipând la ei şi înjurându-i. Totuși, anchetatorii nu au găsit dovezi că Sarver ar fi fost motivat de ură rasială sau ură legată de gen în comportamentul său greşit de la locul de muncă. Pur și simplu, având un temperament coleric, acesta nu mai ținea cont de nimic atunci când se enerva.

Ca urmare a concluziilor anchetei, NBA a decis suspendarea pe un an a lui Sarver. În ceea ce priveşte amenda de 10 milioane de dolari, pedeapsa maximă permisă de regulamentele NBA, banii vor fi donaţi unor organizaţii care luptă împotriva rasismului şi misoginiei. Robert Sarver are o avere estimată la 600 de milioane de dolari și mai deține și clubul de fotbal spaniol, Mallorca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....