EXCLUSIV

Gheorghe Roșoga, solistul emblematic al „Epocii de Aur”, a refuzat să trăiască doar din muzică: „Ar fi trebuit să cânt, ca să scot banul!”. Ce meserie are, de fapt VIDEO EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.03.2023, 20:24
Gheorghe Roșoga, solistul emblematic al „Epocii de Aur”, a refuzat să trăiască doar din muzică: „Ar fi trebuit să cânt, ca să scot banul!”. Ce meserie are, de fapt VIDEO EXCLUSIV

Gheorghe Roșoga (78 de ani), solistul de renume din zona Motrului, județul Gorj, a susținut, duminica trecută, un recital de excepție, la Sala Radio. Cu acest prilej, artistul ne-a oferit un amplu interviu, în exclusivitate pentru Impact.ro, în care ne-a vorbit despre marea lui dragoste pentru muzica populară.

”Visez spectacole sau versuri”

Cântărețul de muzică populară Gheorghe Roșoga ne-a vorbit despre marea lui pasiune pentru muzică: „Eu cânt și noaptea! Visez spectacole sau versuri! Mă trezesc și scriu versuri. Sau înregistrez melodii, ca să nu le uit. Pentru mine viața a fost un cântec. O viață îmbrăcată în melodie, în iubire, în dragoste față de oameni.

Cântecul pentru mine a fost un mijloc de a-mi descărca trăirile sufletului. Mă gândeam că dacă nu știam să cânt, cum mi-aș fi descărcat sufletul! Când îmi găsesc vorbele, le pun în cântec. Și mă simt ușurat ca un fulg care plutește pe deasupra. Și care adună noi bucurii și noi suferințe ale celor din jur. Și iar se transformă în cântec, în sufletul meu”, și-a început artistul seria confesiunilor.

Gheorghe Rosoga, solistul emblematic al „Epocii de Aur” a refuzat sa traiasca doar din muzica
Gheorghe Rosoga, solistul emblematic al „Epocii de Aur” a refuzat sa traiasca doar din muzica

”Am ținut cântecul pentru mângâierea sufletului”

El admite că, în cazul său, pasiunea pentru muzica populară a fost un „hobby”. „Cântecul a fost un hobby, am ținut cântecul pentru mângâierea sufletului. Am fost dascăl, de meserie. Dacă aș fi făcut din cântec un mijloc al existenței mele, ar fi trebuit să cânt și atunci când mă doare ceva, deși mi se mai întâmplă și așa ceva! Dar îmi alină și dorul. Ar fi trebuit să cânt ca să scot banul. Acum nu! Cânt ceea ce-mi cere sufletul, ceea ce iubesc, ceea ce-mi place. Am căutat să nu fiu un cântăreț de modă, un cântăreț care să dispară înainte de a muri. Am vrut ca ele, cântecele mele, să trăiască mai mult ca mine. Fiindcă așa ele, cu gândurile mele, cu trăirile mele, mă așază acolo undeva, în nemurire!”, adaugă Gheorghe Roșoga pentru Impact.ro

Artistul ne-a vorbit și despre seismele din zona Tg. Jiu: „Eu nu locuiesc în Gorj, locuiesc la Craiova. Nu am resimțit cutremurul, dar am simțit teama prietenilor mei, a cunoștințelor mele, a fraților mei gorjeni. Le e teamă să mai doarmă acasă. Plus că nu știu ce va veni, fiindcă s-au repetat peste 100 de replici. Numai Dumnezeu știe ce se întâmplă acolo, fiindcă nu sunt nici geolog de meserie! Nu știu ce se întâmplă sub pământ, fiindcă uneori nu știu ce se întâmplă nici măcar pe pământ”, ne-a mai mărturisit el, exclusiv pentru Impact.ro.

Ce melodie preferă, dintre cele mai cântate ale zonei

Paradoxal, aventura sa pe scenă nu a debutat sub semnul celui mai popular cântec din zonă:

„Sunt un oltean sadea, dar nu am început cu ”M-a făcut mama oltean”. Sunt botezat în Motru și limpezit în Jiu, cum se spune pe la noi! Sunt născut la interferența celor trei județe, Gorj, Dolj, Mehedinți, la Gura Motrului, acolo unde se adună florile, dorurile, cântecele, bucuriile și lacrimile oltenilor, din cele trei județe amintite.

Melodia preferată e cea în care apare personajul Gheorghe. Dar dacă m-am născut pe malul Motrului, am cântat ”Motrule, apă grăbită, pică frunza ruginită, pe poteca brumărită”. Sau, am cântat ”Jiule, haiducule”.

Cât despre amintirile din alte vremuri, ale adolescenței, nu pare să mai fie prea mult loc: „Nu am mai agățat fete din copilărie. Acum n-o mai invit la masă decât pe nevastă-mea. Sau mă invită ea pe mine. Nu mă mai pricep. Dacă aș face asta acum, tânăra s-ar uita la mine și m-ar întreba pentru ce o invit la masă? ”Ce vârstă ai?”, ar suna întrebarea sa!”, conchide Gheorghe Roșoga.

Urmăriți Impact.ro și pe