Gestul pe care toți șoferii vor fi obligați să-l facă atunci când parchează mașina. Poliția Română trece la amenzi, acum e lege

Andra Daoud 31.01.2022, 14:50
Gestul pe care toți șoferii vor fi obligați să-l facă atunci când parchează mașina. Poliția Română trece la amenzi, acum e lege

Potrivit unei ordonanțe oficializate recent, șoferii care nu fac un gest banal atunci când parchează mașina vor putea fi sancționați de polițiști. Amenzile vor putea fi aplicate începând din luna februarie, așa că toți conducătorii auto trebuie să țină cont de acest lucru. Pe lângă amendă, șoferii care nu respectă regula vor fi sancționați și cu trei puncte de penalizare.

Gestul pe care toți șoferii vor fi obligați să-l facă atunci când parchează

O nouă Ordonanță publicată vineri în Monitorul Oficial aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește legislația rutieră. Începând din luna februarie, șoferii care își parchează mașina pe un drum sunt obligați să o asigure înainte de a se îndepărta de ea, fie prin acționarea frânei de mână, fie prin faptul că o lasă în viteză. Începând din 27 februarie, cei care nu respectă regulile privind oprirea și parcarea autovehiculelor vor putea fi sancționați cu amenzi și puncte de penalizare.

(n.r. Va fi sancționată) nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

Cel mai probabil, sancțiunile se vor aplica atunci când mașinile lăsate neasigurate se vor deplasa accidental și vor produce pagube. Astfel de incidente minore, în care o mașină lăsată „pe liber”, fără frâna de ajutor, se deplasează și lovește alte vehicule care staționează sau blochează o cale de acces sunt frecvente.

Gestul pe care toți șoferii vor fi obligați să-l facă atunci când parchează mașina. Poliția Română trece la amenzi, acum e lege
Șoferii sunt obligați să asigure mașina atunci când opresc pe drumurile publice

Amendă și puncte de penalizare pentru șoferii care nu își asigură mașinile

Astfel, după intrarea în vigoare a legii, șoferii trebuie să fie foarte atenți și să le intre în reflex gestul de a asigura mașina atunci când se îndepărtează de ea, chiar și pentru o perioadă scurtă. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru și autovehiculul se deplasează, provocând pagube, șoferii vor fi buni de plată: se vor alege cu amendă și cu trei puncte de penalizare.

Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare”, potrivit Codului Rutier.

Tot cu amendă și trei puncte de penalizare se sancționează și oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență de pe autostradă, oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, blocarea intersecției și depășirea vitezei cu 21-30 km/h pe un anumit sector de drum.

Ordonanța mai aduce o noutate și stabilește sancționarea comportamentului agresiv la volan. De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, apare un nou prag de viteză pe care, dacă îl depășesc, șoferii pot rămâne fără permisul de conducere pe o perioadă de patru luni. Veștile proaste pentru conducătorii auto nu se opresc aici: este eliminată și posibilitatea de a suprapune perioadele de suspendare a permisului de conducere.

Urmăriți Impact.ro și pe