Atenție, șoferi. Gestul care îți va aduce o amendă de 2.900 de lei, schimbare majoră în Codul Rutier

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 27.01.2022, 09:58
Atenție, șoferi. Gestul care îți va aduce o amendă de 2.900 de lei, schimbare majoră în Codul Rutier

Șoferii din România se pot alege cu o amendă de 2.900 de lei în urma unei schimbări majore în Codul Rutier, ce se numără printre mai multe modificări prevăzute într-o ordonanță aflată pe agenda ședinței de joi a Executivului. Documentul stabilește sancțiuni mai aspre pentru unele abateri de la legislația rutieră. Iată ce greșeli frecvente în trafic le-ar putea aduce sume considerabile de plată conducătorilor auto.

Ce gest le poate aduce șoferilor o amendă de 2.900 de lei

Pe masa Guvernului se află joi o ordonanță pentru modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Conform acesteia, un gest pe care îl fac mulți șoferi în trafic, mai ales în orașele mari, va fi sancționat cu o amendă de 2.900 de lei.

După ce Guvernul va aproba ordonanța, conducătorii auto care vor mai circula nejustificat pe banda de urgență a autostrăzii vor avea de plătit mai mult. Această încălcare a legii va trece într-o clasă superioară de contravenții: de la 580 lei – 725 lei la 1.305 lei – 2.900 lei.

În plus, sancţiunea contravenţională complementară pentru această greșeală referitoare la cele trei puncte de penalizare date șoferilor în acest caz se va înlocui cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Atentie, soferi! Amenzi de pana la 2.900 de lei pentru aceasta greseala in trafic
Amenzile ar putea creste considerabil pentru mai multe greseli ale soferilor in trafic

Ce alte greșeli le vor putea aduce șoferilor amenzi de 2.900 de lei

De asemenea, vor crește amenzile pentru șoferii care nu acordă prioritate și din această cauză provoacă un accident de circulație cu pagube materiale. Sumele cresc de la 870 lei – 1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei. În plus, acești conducători auto nu vor mai avea dreptul de a conduce timp de 90 de zile, în loc de 60 de zile.

Totodată, cresc identic amenzile pentru șoferii care provoacă accidente cu pagube materiale după ce depășesc alte mașini neregulamentar. Și în acest caz se majorează sancțiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 60 la 90 de zile.

Depășirile neregulamentare ce nu provoacă accidente se vor putea sancționa cu amenzi mai mari. Sumele ar putea fi majorate de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei. Pentru această greșeală, conducătorii auto și-ar putea pierde dreptul de a conduce timp de 60 de zile în loc de 30 de zile.

La fel vor crește amenzile și pentru șoferii care nu acordă prioritate, în cazul în care în urma acestei erori nu sunt provocate accidente. Și acești conducători auto vor trebui să aștepte 60 în loc de 30 de zile pentru a se urca din nou la volan.

Greșelile pe autostradă ce-i va costa scump pe șoferi

Conform ordonanței, unele greșeli pe autostradă îi vor putea costa scump pe șoferi. Cei care întorc sau merg înapoi ori traversează de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise pe autostradă, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile sau circulă în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională pot rămâne fără drept de a conduce timp de 120 de zile.

Tot 120 de zile vor fi nevoiți să stea departe de volan și acei șoferi care nu respectă regulile la trecerea la nivel cu calea ferată. Deocamdată, această sancțiune contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este stabilită la 90 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe