Gestul făcut de Carmen Iohannis la dezvelirea statuii baronului Brukenthal din Sibiu faţă de preşedinte. Momentul a fost pozat imediat

Iancu Andreea 11.09.2021, 18:26
Gestul făcut de Carmen Iohannis la dezvelirea statuii baronului Brukenthal din Sibiu faţă de preşedinte. Momentul a fost pozat imediat

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, au participat la dezvelirea statuii baronului Brukenthal din Sibiu, acolo unde Prima Doamnă a României a făcut un gest observat de toți cei prezenți. Totodată, dincolo de gestul făcut de Carmen Iohannis față de președinte, ambii soți s-au remarcat datorită ținutelor impecabile pe care le-au purtat la eveniment. Șeful Statului a transmis și un mesaj important pentru generațiile viitoare.

Care este gestul făcut de Carmen Iohannis față de președinte, în public. Cuplul prezidențial, prezent la dezvelirea statuii baronului Brukental, în Sibiu

Carmen și Klaus Iohannis au fost prezenți astăzi, 11 septembrie, la un eveniment important pentru comunitatea din Sibiu, care se bucură de un nou obiectiv cultural în oraș. În urmă cu 300 de ani se năștea baronul Samuel von Brukental, devenit ulterior Guvernatorul Transilvaniei. Astfel, în cinstea acestuia, autoritățile au decis instalarea unei statui care îl reprezintă pe fostul jurist, în Piața Mare din Sibiu. La eveniment a fost prezent inclusiv cuplul prezidențial, fiind cunoscut faptul că șeful Statului este originar din acest oraș. Totuși, dincolo de grandoarea acestei acțiuni, gestul făcut de Carmen Iohannis față de președinte a fost cel care i-a pus pe mulți pe jar.

Îmbrăcați impecabil, purtând ținute elegante, cei doi soți au parcurs traseul ținându-se de mână, asemenea unor îndrăgostiți, fapt observat de toți cei prezenți din public. Mai mult, Prima Doamnă a fost în permanenţă alături de preşedinte. De asemenea, de remarcat sunt și ținutele acestora. Cea care a strălucit cu adevărat a fost soția președintelui, care a îmbrăcat o rochie impecabilă, semnată de către designerul Andreea Tincu. Pe de altă parte, nici președintele nu a rămas mai prejos, optând pentru un costum într-o nuanță de albastru. În plus, cei doi au dezvelit statuia baronului împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Care este gestul făcut de Carmen Iohannis față de președinte, la dezvelirea statuii baronului Brukenthal din Sibiu
Carmen și Klaus Iohannis, ținându-se de mână, în timpul evenimentului

Discursul președintelui, despre importanța evenimentului

Președintele Iohannis a susținut sâmbătă, în Piața Mare din Sibiu, un discurs legat de cei 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukental, care a fost comemorat prin dezvelirea unui bust în centrul orașului. Șeful Statului a considerat drept „un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura.

Statuia a fost realizată din bronz, și are 3 metri înălțime, cântărind peste 4,5 tone, inclusiv cu soclul. În ceea ce privește amplasarea statuii, aceasta nu a fost una întâmplătoare. Baronul Brukental se regăsește simetric față de cărturarul român Gheorghe Lazăr, care se află la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Avram Iancu.

Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forţelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului şi a perspectivelor sale. În cel mai amplu spaţiu public al comunităţii, între locurile spiritualităţii şi instituţiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii şi europenităţii noastre: palatul, muzeul, colecţia şi biblioteca lui Samuel von Brukenthal.

Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus preţioasei sale moşteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanţe stau educaţia şi cultura, forţe care dau posibilitatea participării responsabile a cetăţenilor la construirea propriului viitor.

Simbolic, de acum înainte, în această piaţă se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a saşilor transilvăneni, cu ctitorul şcolii româneşti de peste Carpaţi, Gheorghe Lazăr, a declarat șeful Statului, după dezvelirea statuii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...