Președintele Zelenski, discurs plin de speranță în Parlamentul European: „Vrem să venim acasă în Europa”

Elena Avramescu 09.02.2023, 14:44
Președintele Zelenski, discurs plin de speranță în Parlamentul European: „Vrem să venim acasă în Europa”

În cursul zilei de astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Bruxelles pentru o zi de întâlniri cu liderii și parlamentarii UE.
Această vizită reprezintă a treia oprire a președintelui ucrainean într-un tur de două zile prin capitalele europene.

Volodimir Zelenski, primit cu aplauze în Parlamentul European

Imediat după ce a sosit la Bruxelles, Zelenski a fost întâmpinat pe aeroport de liderii UE, Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care l-au salutat.

„Bine aţi venit acasă, bine aţi venit la UE”, a scris Charles Michel și pe Twitter, iar alături de acest mesaj a postat și o fotografie în care apare strângându-i mâna lui Zelenski în faţa unei aeronave, lângă Von der Leyen şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Bine aţi venit la Bruxelles. Vom susţine Ucraina în fiecare pas al parcursului ei către Uniune”, a scris pe Twitter și şefa executivului european.

În momentul în care a intrat în plenul Parlamentului European, alături de președinta Roberta Metsola, eurodeputații l-au aplaudat pe Volodimir Zelenski frenetuc. Mai întâi a vorbit Metsola, spunând că țările UE are nevoie să ia în considerare furnizarea de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane către Ucraina.

„Ucraina este Europa și viitorul națiunii este în Uniunea Europeană. Veți câștiga”, i-a spus Metsola lui Zelenski. „Veți câștiga”, a adăugat președinta Parlamentului European.

Zelenski a ținut să le mulțumească liderilor europeni pentru sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, lăudând în același timp „modul european de viață, standardul european de viață, regulile europene și statul de drept”.

Zelenski a ținut să aducă în vedere faptul că Rusia vrea să distrugă stilul de viață ucrainean și european, mai precis că încearcă să anuleze valorile europene printr-un război total.

În continuare, președintele ucrainean l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind „un dictator care dispune de resurse și rezerve masive de arme sovietice și de arme provenite de la regimuri dictatoriale, în special din Iran”.

„Pentru a putea lupta astfel, Kremlinul a încercat în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa. Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor. Cei 140 de milioane de cetățeni ruși pentru liderii Rusiei sunt doar niște corpuri care sunt capabile să poarte arme pentru Rusia”, a mai spus liderul de la Kiev.

Spre final, președintele ucrainean a făcut și un apel sincer, spunând că își dorește nespus ca țara sa să devină parte a Uniunii Europene.

„Vrem să venim acasă în Europa”, a spus Zelenski. Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina împărtășește valori comune cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia, despre care a spus că încearcă să ducă Ucraina înapoi în timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...