Gest superb în memoria lui Iurie Darie. Ce eveniment organizează Anca Pandrea

Redacția IMPACT 04.03.2020, 10:22
Gest superb în memoria lui Iurie Darie. Ce eveniment organizează Anca Pandrea

Iurie Darie, unul din marii actori ai României a rămas încă în memoria colectivă a românilor, prin proiectele sale, dar și prin intermediul văduvei sale, Anca Pandrea.

Eveniment în memoria lui Iurie Darie

Anca Pandrea a vrut să îi aducă un omagiu soțului său, Iurie Darie, unul din cei mai iubiți actori și desenatori din plan local. Pe 14 martie, artistul ar fi împlinit 91 de ani, prilej cu care Anca Pandrea a decis să îi aduc un omagiu.

Anca Pandrea. Foto: Inquam Photos / George Calin
Anca Pandrea. Foto: Inquam Photos / George Calin

Astfel, în perioada 14 Martie – 14 Aprilie 2020 va fi organizată o expoziție în foaierul Teatrului de Comedie care marchează 91 de ani de la nașterea actorului. Expoziția „Lumea mea” realizată de Galeria Arhiva de Artă propune o reîntoarcere în lumea copilăriei prin lucrările grafice semnate de Iurie Darie, care au ilustrat cărți și reviste dedicate celor mici.

„Galeria ArhivaDeArta în parteneriat cu Teatrul de Comedie București, va invită să luați parte la un vernisaj de basm cu Feți Frumoși și Ilene Coșânzene precum și alte personajele create de însuși îndrăgitul artist IURIE DARIE.
Lucrările expuse sunt doar o parte din colecția privată a doamnei ANCA PANDREA .
Vernisajul „LUMEA MEA”, va avea loc în dată de 14 Martie ora 17.30 în foaierul Teatrului de Comedie București .
Expoziția va fi deschisă în perioada 14 MARTIE 2020 -14 APRILIE 2020”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cine a fost Iurie Darie

Iurie Darie s-a născut pe data de 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca (Republica Moldova) și a decedat în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 2012, după mai multe luni în care s-a luptat cu afecțiuni respiratorii și cardiace. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără „Frații Jderi” (1974), „Brigada Diverse” (BD) în care s-a aflat pe platourile de filmare alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.

După Revoluție, a jucat în „Pălăria„, producție realizată de Teatrul de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaști basarabeni, în filmul pentru copii „Moara„, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în „Tata” (stagiunea din perioada 1999-2000).

Urmăriți Impact.ro și pe