Gest fără precedent al Ungariei față de România. Ce a primit Klaus Iohannis de la președintele lor

Redacția IMPACT 21.02.2021, 12:37
Gest fără precedent al Ungariei față de România. Ce a primit Klaus Iohannis de la președintele lor

Klaus Iohannis a primit o scrisoare vineri din partea omologului său ungar, Preşedintele Janos Ader. Cel din urmă cere șefului statului român să ia măsuri în baza obligațiilor pe care România și le-a asumat.

Gest fără precedent 

Janos Ader îi cere președintelui român să ia urgent măsuri, în baza obligaţiilor pe care le-a asumat în cadrul acordurilor de mediu bilaterale şi internaţionale. Ader amintește de prevederile destinate stopării poluării repetate dinspre România, ale cursurilor de apă din Ungaria, transmite agenţia MTI, citată de Agerpres.

În cadrul documentului oficial, Janos Ader afirmă că porțiunea ungară a râului Someş a fost poluată recent cu metale grele. Acestea proveneau din România, de la mine abandonate din nordul țării.

Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă”, declară Janos Ader, întrucât ecosistemele râurilor din Ungaria au fost “extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000.

Președintele ungar mai spune că  nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt “peste cele acceptabile”. 

Nu este prima dată

Impactul pe care poluarea îl are asupra calității apei, a florei şi faunei râului nu este cunoscut deocamdată. În schimb, Ader adaugă: „Ne confruntăm cu a nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România„. El amintește că nu este prima situație de acest fel. Dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

Obligaţiile reciproc convenite” în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale “de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor” şi de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Janos Ader în scrisoarea sa.

Autoritățile din Ungaria au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe râul Someş. Ele au extras probe pentru a determina care este nivelul concentraţiilor de zinc, cupru, aluminiu şi fier, în apele Someşului. La ora două dimineața, nivelurile se situau peste limitele permise, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale pentru Gestionarea Dezastrelor din Ungaria (OKF) remis agenţiei ungare de presă MTI.

OKF va efectua, la faţa locului, măsurători şi teste de laborator acreditate pentru a monitoriza poluarea apei Someşului.

În cadrul unui comunicat emis de Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria (OVF), se remarcă faptul că apele Someşului sunt poluate cu metale grele care provin din România. Potrivit sursei citate, România a trimis informații prin intermediul Sistemului Internaţional de Alertă că, pe teritoriul României, Someşul a fost poluat cu metale grele. Cauza ar fi deversarea de steril dintr-o mină.

Urmăriți Impact.ro și pe