Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României

Mirabela Năstase 22.01.2021, 20:40
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României

Ungaria marchează o premieră în UE, fiind prima țară care cumpără vaccinuri anti-coronavirus în afara schemei gestionate de Comisia Europeană.

Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia

Astfel, guvernul ungar o să achiziționeze două milioane de doze de vaccin produs în Rusia, Sputnik V, a fost anunțul ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, aflat în vizită la Moscova. Anterior, Ungaria s-a declarat nemulțumitî de livrările prin mecanismul european, considerându-le insuficiente.

„Statele membre (ale UE) sunt libere să negocieze acorduri pentru astfel de vaccinuri”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, potrivit Agerpres.

„Le revine de asemenea să vadă cum gestionează autorizarea sau folosirea unor asemenea vaccinuri în ţările lor”, a mai adăugat acesta, care a a insistat și asupra responsabilităţii suplimentare pentru astfel de decizii în ce privește utilizarea unor vaccinuri încă neaprobate în UE.

Peter Szijjarto a mai afirmat că vaccinul rusesc o să ajungă în Ungaria în trei tranșe, respectiv 600.000 de doze în prima lună, 1.000.000 în a doua şi 400.000 în a treia.

De altfel, premierul Viktor Orban s-a declarat nemulțumit de faptul că țara lui primește prea puține doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre din Uniunea Europeană. Ungaria a aprobat în această săptămână vaccinurile Sputnik V și Astrazeneca/Oxford. Cel din urmă vaccin este încă examinat de EMA, iar până la finele lui i-ar putea acorda autorizația de comercializare condiționată.

Vaccin Sputnik V
Vaccin Sputnik V

Pfizer/BioNTech a anunțat diminuarea temporară a cantității de vaccin livirată către statele UE

Nu doar Ungaria s-a plâns de livrări insuficiente de vaccinuri și de calendare incerte, ci și alte state din UE. Politicienii și responsabili din Sănătate au acuzat faptul că executivul european a dat comandă de prea puține doze de vaccin de la producătorii Pfizer/BioNTech și Moderna și mizează pe aceia care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, îndeosebi compania franceză Sanofi și compania germană CureVac.

Comanda făcută de Comisia Europeană pentru 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech a fost suplimentată cu încă 300 de milioane, însă numai pentru 75 de milioane de doze s-a stabilit și un termen de livrare, respectiv în semestrul doi al lui 2021, restul mai târziu.

Săptămâna trecută Pfizer/BioNTech a anunțat diminuarea temporară a cantității de vaccin livirată către statele UE, din cauza unor procese tehnice interne, astfel că numărul dozelor livrate scad aproximativ la jumătate în cazul unor țări, printre care se află și țara noastră.

Compania Moderna și-a propus să livreze 10 milioane de doze până la finele lui martie și 35 de milioane în trimestrele doi și trei. Alte 80 de milioane de doze de vaccin vor fi livrate în anul în curs, fără calendar precis. Vaccinurile se administrează în două doze de persoană.

Angela Merkel a spus recent că, în ciuda tensiunilor cu Moscova în ce privește unele chestiuni politice, a propus ca institutul Paul-Ehrlich „să susţină Rusia” în cererea care a fost înaintată către EMA pentru autorizarea vaccinului Sputnik V, „iar dacă acest vaccin este aprobat de EMA, atunci vom putea vorbi despre producţia comună şi de asemenea despre utilizarea comună”.

Urmăriți Impact.ro și pe