Germania vrea să aducă în țară 400.000 de muncitori străini în fiecare an

Beatrice Dumitru 21.01.2022, 17:44
Germania vrea să aducă în țară 400.000 de muncitori străini în fiecare an

Germania caută forță de muncă în domeniile cheie pentru a redresa economia după pandemia de coronavirus, iar coaliția de guvernare a convenit asupra unor măsuri prin care să atragă cât mai mulți muncitori. Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut.

Germania caută 400.000 de muncitori calificați

Institutul Economic German estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulți lucrători în vârstă care ies la pensie decât cei tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, ceea ce va duce în 2030 la o penurie a persoanelor cu vârstă de muncă de aproximativ 5 milioane. Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Noul guvern de coaliție al Germaniei dorește să atragă 400.000 de lucrători calificați din străinătate în fiecare an, din cauza penuriei de forță de muncă în sectoare chei care riscă să împiedice redresarea economiei după pandemia de coronavirus. Un alt motiv se referă la dezechilibrul demografic al țării.

Germania vrea să aducă în țaraă 400.000 de muncitori în fiecare an
Germania are nevoie de muncitori.

Lipsa de muncitori calificați a devenit atât de gravă în acest moment, încât încetinește dramatic economia noastră. Nu putem controla problema unei forțe de muncă îmbătrânite decât printr-o politică modernă de imigrație. Trebuie să atingem cât mai repede baremul de 400.000 de muncitori calificați din străinătate”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al Democraților Liberi (FDP), citat de Reuters.

Coaliția de guvernare, măsuri pentru atragerea muncitorilor

Coaliția din Germania, formată din social-democrați, verzi și liberali, a convenit în acordul ei de guvernare asupra unor măsuri, precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și majorarea salariului minim național la 12 euro (13,60 USD) pe oră pentru a atrage cât mai multe persoane.

După decenii de natalitate scăzută și migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă o problemă demografică pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...