Ce țări folosesc vaccinul Johnson & Johnson. În ce state OMS îl recomandă cu prioritate

Daria Petrescu 21.03.2021, 11:12
Ce țări folosesc vaccinul Johnson & Johnson. În ce state OMS îl recomandă cu prioritate

Consilierii experți OMS în vaccinuri au recomandat serul anti Covid-19 al Johnson & Johnson, care este utilizat în țările în care circulă alte variante de vaccinuri pentru combaterea coronavirusului. Organizația Mondială a Sănătății și-a dat acordul vinerea trecută pentru vaccin. Serul este primul aprobat de OMS. Avantajul este că necesită o singură doză în loc de două. De asemenea,  poate fi păstrat la temperatura  foarte rece. În ce state OMS îl recomandă cu prioritate.

Ce țări folosesc vaccinul Johnson & Johnson

În ianuarie, Johnson & Johnson a anunţat că vaccinul său a avut o eficienţă de 66% împotriva Covid-19. „Vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson este recomandat chiar şi în ţările în care circulă variantele mai contagioase ale coronavirusului”, au declarat miercuri (17 martie) experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, notează Le Figaro.

„În ţările în care răspândirea variantelor este mare şi în ţările în care acum avem informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru controlul SARS-CoV-2 cauzat de aceste variante, vă recomandăm să îl utilizaţi.

Per total, după examinarea datelor, avem un vaccin sigur,” a spus Alejandro Cravioto, preşedintele grupul de experţi al OMS privind imunizarea.  Acesta a adăugat că vaccinul a fost recomandat persoanelor cu vârsta de 18 ani, fără limită.

Din 11 martie vaccinul este aprobat de UE

Vaccinul Johnson & Johnson este autorizat de urgenţă în Statele Unite de la sfârşitul lunii februarie, iar în Canada de la începutul lunii martie.

Din data de 11 martie serul a fost aprobat şi în UE.  Comparând studiile de masă ale vaccinului în diferite țări, Sage a spus că, în ciuda variantei sud-africane predominante în acea țară, „s-au observat eficacități similare cu cele din SUA”.

Același lucru a fost valabil și în Brazilia, care a avut propria sa variantă predominantă în circulație

„Avem un vaccin care arată că este sigur și care arată că are eficacitatea necesară pentru a fi recomandat de noi pentru utilizarea la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acest lucru,  fără o limită superioară de vârstă”, a declarat reporterilor Alejandro Cravioto, președintele Sage, potrivit straitstimes.com.

„În țările în care există o răspândire ridicată a variantelor și în țările în care avem acum informații despre utilizarea acestui vaccin pentru controlul Sars-CoV-2 cauzat de aceste variante, vă recomandăm să îl utilizați”

„Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor a fost de 93,1 la sută”

„Sars-CoV-2 este virusul care cauzează boala Covid-19. În general, o doză unică de vaccin are o eficiență de 66,9% împotriva infecției simptomatice; 76,7% eficacitate împotriva bolii severe Covid-19 după 14 zile; și 85,4% eficacitate după ziua 28”, a spus Sage.

„Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor a fost de 93,1 la sută. Eficacitățile vaccinului au fost menținute în funcție de sex, vârstă și etnii”, au spus experții.

În ceea ce privește femeile însărcinate, nu există date suficiente pentru a evalua riscurile asociate vaccinului, deși femeilor care alăptează ar trebui să li se ofere tratament în mod normal.

Persoanelor care au avut deja Covid-19 ar trebui să li se ofere vaccinul. Însă, pot opta să aștepte până la șase luni după infectare, deoarece vor avea deja un grad de protecție naturală.

„Intervalul optim dintre o infecție naturală și vaccinare nu este încă cunoscut”, a spus Sage. Vaccinul J&J este singurul vaccin care a primit autorizația OMS.

Urmăriți Impact.ro și pe