Germania se pregătește să legalizeze canabisul în scop recreativ. Care sunt condițiile în care va putea fi folosit

Mihnea Tălău 26.10.2022, 16:30
Germania se pregătește să legalizeze canabisul în scop recreativ. Care sunt condițiile în care va putea fi folosit

Germania intenționează să dezincrimineze cumpărarea și deținerea de cantități mici de canabis, în cadrul unui proiect de reformă mult așteptat, care ar urma să respecte o promisiune electorală de reformă în domeniul ierbii făcută de coaliția de centru-stânga care a ajuns la putere anul trecut.

Mai multe țări europene au dezincriminat deja canabisul

Ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach a anunțat că Guvernul de la Berlin a ajuns miercuri, 26 octombrie, la un acord asupra cadrului legalizării canabisului în scopuri recreative pentru adulţi, sub rezerva undei verzi a dreptului european.

Reforma, dezvăluită miercuri grupului de presă RND, ar permite, de asemenea, vânzarea de canabis în magazine autorizate și, eventual, și în farmacii, dar ar interzice publicitatea pentru promovarea consumului.

Așa-numitul document de bază care a fost distribuit pentru discuții în jurul guvernului reprezintă un pas progresiv spre propunerea și adoptarea unei legislații care ar putea intra în vigoare în cursul acestei legislaturi. Dar, în ceea ce privește semnificația sa, reprezintă un pas decisiv către legalizarea în cea mai populată națiune din UE și o oportunitate potențial uriașă pentru industria canabisului din America de Nord, care a profitat deja de pe urma reformei din SUA, scrie Politico.

O mână de țări europene, precum Portugalia, au dezincriminat deja canabisul, dar multe altele așteaptă să vadă cum decurg reformele din Germania înainte de a trece la acțiune.

Prima tara din Uniunea Europeana care a legalizat canabisul. Ce alte state vor sa dea unda verde pentru consumul de marijuana in scop recreativ

Regulile impuse de Germania

Documentul dezincriminează cumpărarea și deținerea a până la 20 de grame de canabis de către adulți. De asemenea, ar fi legal să se cultive acasă până la două plante de canabis.

Canabisul ar trebui apoi să fie vândut în magazine autorizate și, eventual, și în farmacii, pentru a acoperi mai bine zonele rurale ale Germaniei. De asemenea, se ia în considerare posibilitatea de a permite „magazine specializate cu opțiuni de consum”, sau coffee shop-uri în limbajul comun. Germania a permis vânzarea de canabis medical în farmacii începând din 2016.

De asemenea, ar trebui să existe o limită de 15 procente de THC, o substanță psihoactivă, în canabisul vândut legal. Pentru tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, canabisul nu ar trebui să conțină mai mult de 10 la sută THC. În cele din urmă, canabisul vândut în Germania ar trebui să fie produs pe plan intern pentru a evita disputele cu legislația internațională.

Un studiu publicat de Institutul pentru Economia Concurenţei (DICE) şi Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf arată că legalizarea canabisului ar putea aduce Germaniei venituri suplimentare de circa 4,7 miliarde de euro anual şi ar putea crea 27.000 de locuri de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...