Germania, reacție la afirmația lui Lavrov despre originile evreiești ale lui Hitler. „Ia în batjocură victimele nazismului”

Ana Anitoiu 02.05.2022, 20:31
Germania, reacție la afirmația lui Lavrov despre originile evreiești ale lui Hitler. „Ia în batjocură victimele nazismului”

Guvernul Germaniei a reacționat la afirmația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cu privire la faptul că Adolf Hitler ar fi avut origini evreiești, într-o încercare a sa de a face o paralelă între dictatorul nazist și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ce a declarat Serghei Lavrov

Mai exact, Serghei Lavrov a fost întrebat despre faptul că Rusia susține că invazia din Ucraina are drept scop „denazificarea” acestei țări, în contextul în care președintele ei, Volodimir Zelenski, provine dintr-o familie de evrei.

„Și ce dacă Volodimir Zelenski este evreu? Faptul acesta nu neagă elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler a avut sânge evreu. Unii dintre cei mai răi antisemiți sunt evrei. Zelenski poate promova pacea între state dacă încetează să mai dea ordine forțelor sale naziste care se învecinează cu criminalitatea”, a declarat Serghei Lavrov.

Germania, reactie la afirmatia lui Lavrov despre originile evreiesti ale lui Hitler
Serghei Lavrov

Cum a reacționat Germania la declarația lui Serghei Lavrov

După ce Israelul a denunțat comentariile lui Serghei Lavrov, Guvernul Germaniei a transmis că afirmațiile ministrului de Externe al Rusiei reprezintă o „propagandă absurdă”. Comisarul german pentru antisemitism, Felix Klein, l-a acuzat pe oficialul rus de cinism și batjocură la adresa victimelor nazismului.

„Remarcile lui Lavrov iau în batjocură victimele nazismului într-o manieră inacceptabilă și aduc în fața nu doar a evreilor, dar și a întregului public internațional, un antisemitism deschis. Lavrov se folosește cu cinism de victimele și de criminalii trecutului și prezentului”, a spus Felix Klein.

„Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat și ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, care a anunțat că ambasadorul rus va fi convocat la „o discuție dură” în legătură cu comentariile lui Lavrov.

La rândul lui, Dani Dayan, președintele Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, a declarat că afirmațiile făcute de Serghei Lavrov reprezintă o insultă și o lovitură severă pentru victimele adevăratului nazism. El a adăugat că ministrul rus de Externe răspândește „o teorie a conspirației antisemită”.

De cealaltă parte, de la începutul războiului din Ucraina, adică din 24 februarie, liderii ucraineni l-au numit adesea pe Vladimir Putin un Adolf Hitler din prezent, pentru declanșarea unei ofensive neprovocate, în special după ce armata lui a bombardat locul Memorialului Holocaustului Babyn Yar de la Kiev.

„Este, pur și simplu, un comportament nazist. Nu pot califica acest lucru în alt mod”, a spus la momentul respectiv Volodimir Zelenski.

În ciuda acestor acuzații și a atrocităților descoperite în orașe ucrainene precum Bucea, Serghei Lavrov a spus recent că printre obiectivele „operațiunii speciale” se numără „protejarea și asigurarea securității populației civile”. Un alt obiectiv ar fi înlăturarea de pe teritoriul ucrainean a oricăror amenințări legate de arme ofensive și de „nazificare”, atât pentru Ucraina, cât și pentru Federația Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...