Ger de crapă pietrele în Canada. Este mai frig decât în Antarctica sau pe Marte VIDEO

Cătălina Burghelea 28.12.2021, 11:52
Ger de crapă pietrele în Canada. Este mai frig decât în Antarctica sau pe Marte VIDEO

Canada este afectată de un val de aer polar extrem de rece, care a coborât temperaturile la sub -50 de grade Celsius. În unele zone ale țării este mai frig și decât în Antarctica sau pe Marte! Ce-i drept, în Antarctica este vară acum, iar acolo temperatura indică -27 grade, în timp ce, pe Marte, pe 20 decembrie, au fost -6 grade Celsius. Pentru prima dată în acest sezon, în Canada a fost înregistrată o temperatură sub -51°C.

Canada înregistrează temperaturi sub -51°C, pentru prima dată în acest sezon

Este rar să vezi o temperatură a aerului atât de rece. Ultima dată când Canada a văzut o temperatură sub -51°C a fost în Wekweeti, pe 7 februarie 2021. Există un număr limitat de stații meteo în nordul Canadei, ceea ce înseamnă că unele zone ar fi putut experimenta temperaturi și mai mici, care au rămas neînregistrate. Singurul alt loc de pe planetă care se confruntă cu un ger extrem este Jakutsk, în nordul Rusiei, unde temperaturile variază de la -40°C la -50°C.

Temperaturile negative și aerul polar au pus stăpânire pe majoritatea provinciilor vestice ale Canadei, cu rafale de până la -55 C, forțând pârtiile de schi să se închidă.

„Jucăm o mulțime de jocuri de societate și ne uităm la filme”, a spus Lance Glor, care are un patinoar în curtea sa din Edmonton pentru cei patru copii ai săi, potrivit Global News.

„Este destul de dificil. Când temperaturile scad sub -20, a aduce pe oricine pe patinoar este periculos”, a continuat Glor.

Vântul bate cu putere, amplificând senzația de frig

Environment Canada a declarat că toată Alberta și cea mai mare parte din Columbia Britanică și Saskatchewan, împreună cu părți din Manitoba și Ontario, sunt sub avertismente de vreme extrem de rece. Vântul bate cu putere, amplificând senzația de frig (între -40 C și -55 C în Edmonton și Calgary), spun meteorologii canadieni.

Multe dintre părtiile de schi din Edmonton și Calgary și din jurul lor, precum și din Munții Stâncoși, au fost deja închise de câteva zile din cauza frigului extrem. De asemenea, au fost prognozate vânturi arctice și temperaturi scăzute pentru o mare parte din Columbia Britanică, mercurul coborând la aproape sau sub -20 C. Frigul extrem ar putea persista până săptămâna viitoare, a adăugat agenția.

Vreme extremă în vestul Canadei

Multe orașe din vestul Canadei au deschis deja adăposturi și centre de încălzire pentru oamenii străzii și persoanele care nu pot sta mult în aer liber, inclusiv Vancouver, unde luni au fost -11 grade Celsius. Acesta este aproape un nou record pentru oraș, stabilit în 1971, când s-au înregistrat -12,8 grade.

Oficialii din Edmonton au declarat, luni, 27 decembrie, că suspendă deszăpezirea neesențială din cauza frigului extrem, menționând că este riscant pentru angajați, antreprenori și echipamentele acestora.

În SUA este caniculă

Totuși, temperaturile mai scăzute au fost o binecuvântare pentru Iceville, cel mai mare patinoar în aer liber din Prairies, construit pentru al doilea an la rând pe Stadionul Mosaic din Regina, care urmează să fie deschis în noaptea de Revelion.

În timp ce anumite părți ale Canadei se confruntă cu vremea rece istorică, multe regiuni din SUA sunt sub coduri de caniculă. Serviciul Național de Meteorologie din SUA a declarat că Rio Grande Valley, Texas, a înregistrat o maximă de 34,4°C, pe 25 decembrie, care este cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată în ziua de Crăciun în America.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...