Gazprom reduce furnizarea gazului și către Austria și Italia. Temerile europenilor

Mihnea Tălău 11.07.2022, 17:30
Gazprom reduce furnizarea gazului și către Austria și Italia. Temerile europenilor

OMV din Austria și Eni din Italia au anunțat că Gazprom și-a redus furnizarea de gaze, după ce gigantul rus a afirmat că de luni, 11 iulie, 10 zile va efectua lucrări de întreținere a gazoductului său Nord Stream 1, iar Germania și alte țări europene așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă gazul va fi din nou livrat.

Situație fără precedent în Germania

Lucrările anuale la cele două conducte au fost programate cu mult timp înainte. Teama este însă că Gazprom ar putea profita de ocazie pentru a închide pur și simplu supapele, în condițiile în care relațiile dintre Rusia și Occident sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani din cauza invaziei din Ucraina.

„Ne confruntăm cu o situație fără precedent – orice este posibil”, a declarat vicecancelarul german, Robert Habeck, la radioul public în weekend. „Este posibil ca gazul să curgă din nou, chiar la un nivel de volum mai mare decât înainte”. Dar, a avertizat el, „este posibil să nu se întâmple nimic și trebuie să ne pregătim în continuare pentru ce este mai rău”, în timp ce Europa se străduiește să facă tranziția de la Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
Europa ar putea rămâne fără gaze

Și Austria și Italia sunt afectate

Compania austriacă OMV a declarat luni că Gazprom a redus și mai mult furnizarea de gaze.

”OMV a fost informată de Gazprom cu privire la o reducere a furnizării de gaze. Acest lucru înseamnă pentru astăzi o reducere de aproximativ 70% din cantitatea care ajunge la hub-ul de gaze naturale Baumgarten” de lângă granița slovacă, a precizat grupul într-un comunicat transmis prin e-mail către AFP.

Și compania italiană Eni a declarat luni că Gazprom reduce furnizarea de gaze către această țară.

„Gazprom a anunțat că astăzi va furniza către Eni volume de gaze de aproximativ 21 de milioane de metri cubi/zi, în timp ce media din ultimele zile a fost de aproximativ 32 de milioane de metri cubi/zi”, a precizat Eni.

O parte din livrările de gaze ale Gazprom ajung în Italia prin intermediul gazoductului Trans Austria (TAG), dar o parte din ele vin prin Nord Stream 1, care a fost oprit oficial din cauza lucrărilor anuale de întreținere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...