Gazprom lucrează la implementarea schemei pentru plata gazelor în ruble. Anunțul Kremlinului

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 16:14
Gazprom lucrează la implementarea schemei pentru plata gazelor în ruble. Anunțul Kremlinului

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin semna un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească pentru gazul rusesc în ruble, iar în cazul în care plățile nu vor fi efectuate contractele vor fi suspendate. Acum, Kremlinul a anunțat că gigantul Gazprom lucrează la implementarea schemei pentru plata gazului în ruble.

Planul Gazprom

Președintele rus Vladimir Putin a cerut țărilor pe care le numește „neprietenoase” să pună în aplicare schema conform căreia trebuie să-și deschidă conturi la Gazprombank și să facă plăți în euro sau dolari, care, apoi, vor fi convertiți în ruble.

Astfel, Kremlinul a declarat că gigantul Gazprom pune în aplicare decretul prezidențial privind impunerea plății pentru livrările de gaze în ruble, fără a oferi clarificări suplimentare. Comisia Europeană a spus că companiile europene vor trebui să îndeplinească cerințe suplimentare, cum ar fi o declarație, dar obligațiile contractuale prevăd ca livrările de gaze să fie achitate în alte valute, nu în ruble rusești.

Gazprom lucrează la implementarea schemei pentru plata gazelor în ruble. Anunțul Kremlinului
Rusia este cel mai mare furnizor de gaze pentru UE.

Toate contactele cu cumpărătorii de gaze au fost făcute prin Gazprom, așa că tot comopania va publica informații despre rezultatele discuțiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Când trebuie făcute plățile

O sursă familiarizată cu discuțiile despre plata gazelor în ruble rusești a spus că nu există detalii clare cu privire la modul în care va fi implementată schema. De asemenea, Dmitri Peskov a precizat că plățile pentru livrările care au avut loc după intrarea în vigoare a decretului lui Putin trebuie făcute în luna mai.

Majoritatea cumpărătorilor europeni de gaz rusesc au respins, inițial, schema de plată în ruble, în timp ce Rusia a avertizat Europa că riscă să rămână fără gaze, dacă nu plătește în ruble.  Dar Ungaria a declarat că intenționează să plătească gazul rusesc în euro, prin Gazprombank, pentru a îndeplini noua cerință a Moscovei.

Kremlinul a anunțat planul după ce Moscova a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie, care a determinat Occidentul să impună sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea unei părți din rezervele sale de aur și valuta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...