Gara de Nord București va intra în proces de modernizare. Când vor fi gata lucrările. „Va arăta cu totul și cu totul altfel”

Ana Anitoiu 03.12.2022, 13:23
Gara de Nord București va intra în proces de modernizare. Când vor fi gata lucrările. „Va arăta cu totul și cu totul altfel”

Gara de Nord din București va intra în proces de modernizare, cu fonduri europene. Lucrările, ce costă peste 120 de milioane de euro, sunt programate să înceapă anul viitor, urmând să fie gata mai devreme de anul 2027.

Lucrări de modernizare la Gara de Nord din București

Ministerul Transporturilor vrea ca mai întâi să fie reabilitate și consolidate clădirile ce compun Gara de Nord din Capitală, cea mai mare din țară, ce este un monument istoric inaugurat în anul 1872, aflat în prezent într-o stare avansată de degradare. Cea mai recentă reparație importantă a avut loc în urmă cu peste două decenii, în anul 1999.

Peroanele și alte facilități din Gara de Nord vor fi modernizate ulterior, abia în cea de-a doua fază a proiectului. Până acum, deși s-a discutat de mulți ani despre lucrările de modernizare a întregii zone, proiectul nu a fost pus în practică, din cauza birocrației.

CFR avertizeaza, este pregatit sa ofere apa doar „in situatii deosebite”
Gara de Nord, Bucuresti. Foto: Inquam Photos / George Calin

Oficial din Ministerul Transporturilor, despre lucrările de la Gara de Nord

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a transmis că vrea să demareze prima etapă a lucrărilor anul viitor, urmând să fie investită suma de peste 120 de milioane de euro în consolidarea și reabilitarea clădirilor.

„Avem un termen de 4 ani din momentul semnării contractului. Deci eu sunt convins că undeva, în 2027, dacă nu vom avea contestații și alte probleme neprevăzute, Gara de Nord va arăta cu totul și cu totul altfel”, a spus Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la TVR.

„Gara de Nord are nevoie să regândească complet fluxurile de trafic. Liniile trebuie regândite. În forma în care au fost proiectate acum 150 de ani nu mai sunt utile pentru transportul modern”, a transmis și Mihai Crăciun, membru fondator al Asociaţiei ,,Construim România”.

Miercuri, 30 noiembrie, sute de călători s-au îngrămădit pe peroanele din Gara de Nord, unde au așteptat trenurile spre diverse orașe sau spre stațiunile de la munte, ca să își petreacă minivacanța de 1 Decembrie. Mai multe trenuri au înregistrat întârzieri, chiar și de o jumătate de oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...