Gafele politicienilor, explicate de un consultant politic. George Rîpă: „Probabil domnul Ciucă a căzut într-o capcană”

Gabriela del Pupo 16.04.2022, 13:08
Gafele politicienilor, explicate de un consultant politic. George Rîpă: „Probabil domnul Ciucă a căzut într-o capcană”

De câteva săptămâni spațiul public este invadat de critici aduse guvernaților pentru modul în care fac sau asigură comunicarea cu votanții lor. Discursul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski a fost încărcat de probleme tehnice, de asemenea anunțul privind măsurile pentru combaterea crizei economice, l-au surprins pe premier, care a vorbit ultimul. Impact.ro a stat de vorbă cu un consultant politic pentru a afla ce se află în spatele gafelor făcute de politicieni în ultima perioadă, dar și în trecut.

Premierul României a avut parte de un „wake-up call”

Consultantul politic, George Rîpă, spune că cel mai probabil nu s-a discutat în prealabil ordinea discursurilor celor trei lideri de partid în coaliția de guvernare și s-a profitat de acest lucru. De asemenea gestul lui Marcel Ciolacu și cel al lui Kelemen Hunor, de a pleca de la pupitru în timpul discursului primului ministru, este greu de anticipat chiar și în cazul în care un consultant ar fi gândit anunțul măsurilor.

„Cu siguranță că ar fi trebuit să stea în centru, cu siguranță că cei doi lideri de partid ai PSD și al UDMR-ului nu ar fi trebuit să îl părăsească în mod ostentativ în momentul în care acesta a vorbit, și, de fapt, cele mai importante măsuri ar fi trebuit să fie anunțate de el și nu de domul Marcel Ciolacu. Din păcate, senzația tuturor acolo a fost că a fost o piesă de teatru pe care au gândit-o, iar probabil că domnul Ciucă a căzut într-o capcană. De ce a căzut într-o capcană? Pentru că el nu are experiența zonei politice. Eu sper să fie o lecție pentru domnul Ciucă, și, dacă vreți și un „wake up call” cum spun americanii. Cred că gestul ăsta i-a dat ocazia mult mai bine să înțeleagă mediul în care se mișcă.” a comentat analistul în interviu.

De altfel Nicolae Ciucă nu este singurul politician care nu știe să își joace bine cărțile atunci când vine vorba de comunicare. Liderii USR, Dacian Cioloș până acum câteva săptămâni sau Cătălin Drulă, actual interimar, refuză să participe la dezbateri. Aceștia dau interviuri rar și într-un mediu în care nu se confruntă cu reprezentanți ai coaliției de guvernare.

De asemenea Florin Cîtu a trădat încrederea susținătorilor atunci când a încercat să ascundă amenda pentru conducere sub influența alcoolului din SUA, sau când, după pierderea funcției, a fost surprins la bere în centrul vechi al Capitalei la orele prânzului, în zi lucrătoare. Florin Cîțu fiind în continuare al doilea om în stat ca președinte al Senatului.

Viorica Dancila se angajeaza la BNR

„Așa a reușit doamna Dăncilă să stea aproape 10 ani de zile în Parlamentul European, fără să învețe limba engleză”

Exemple mai puțin recente țin de faptul că europarlamentarii români, asemenea multor lideri din țară, nu ne fac cinste atunci când vine vorba de cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională. Viorica Dăncilă, fostul premier și europarlamentar timp de 10 ani, este unul dintre cele mai titrate exemple în acest sens. Aceasta ar fi fost cunoscută la Bruxelles drept „yes woman” pentru că nu participa la discuții. În ciuda acestor impedimente de comunicare Viorica Dancilă este liderul unui partid proaspăt înființat, NOI „Națiune Oameni Împreună”. George Rîpă își amintește, din perioada în care activa ca jurnalist la Bruxelles, că europarlamentarii români nu socializau decât între ei.

„Ei au vreo 18-20.000 de euro pentru consultanță, pentru sondaje de opinie, pentru ce vreți dumneavoastră. Unii, la fel ca și parlamentarii din România, cheltuie banii pe bune. Din păcate, doamna Dăncilă, era tot timpul cu încă 2-3 europarlamentari din PSD, doamna Daciana Sârbu, doamna Corina Crețu, cu doamna Rovana Plumb, ele vorbeau tot timpul, ele mergeau la masă împreună, mergeau la shopping împreună. Și așa a reușit doamna Dăncilă să stea aproape 10 ani de zile în Parlamentul European, fără să învețe limba engleză, limba franceză, pentru că în Bruxelles se vorbește franceză. Măcar dacă pentru shopping și pentru discuțiile de la cafea, sau pentru discuțiile cu colegul de bancă, la un moment dat trebuie să îi spui, salut ce mai faci?” spune George Rîpă.

Bineînțeles astfel de carențe la nivel de comunicare au și alte repercusiuni în ceea ce privește sprijinul pe care europarlamentarii români îl primesc pentru proiectele lor de la colegii din alte țări. De asemenea are de suferit și imaginea nivelului de educație din România.

Aspectul capacităților de comunicare ale unui politician nu ar trebui să fie ignorat nici de votanți, nici de cei care ajung în situația de a promova anumite persoane în funcții cheie.

Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...