Gafa imensă făcută în România în campania de vaccinare. S-a întâmplat într-un oraș din Transilvania, vinovatul a fost găsit

Ioana Bucur / 19.01.2021, 10:56
Gafa imensă făcută în România în campania de vaccinare. S-a întâmplat într-un oraș din Transilvania, vinovatul a fost găsit

Se așteaptă sancțiuni, după gafa imensă făcută în România în campania de vaccinare. Oamenii care s-au programat pentru a fi imunizați împotriva Covid-19 sunt direct afectați. Ce s-a întâmplat într-un oraș din Transilvania și cine a fost vinovatul.

Gafa imensă făcută în România în campania de vaccinare

Gafă imensă făcută în România în campania de vaccinare. Zeci de doze de vaccin anti-Covid 19 au fost compromise, din cauza unei greșeli nepermise. S-a întâmplat luni, într-un centru de imunizare din Petroșani, județul Hunedoara. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, Sebastian Mezei, a anunțat că flacoanele ce conțineau vaccinul fuseseră trimise la centrul din Petroșani încă de duminică, astfel încât, luni dimineața, de la ora opt, imunizarea să poată începe simultan în centrele de pe întreg teritoriul județului.

Doar că toate cele 60 de doze primite de centrul din Petroșani au fost compromise. O asistentă comunitară a pus flacoanele în congelator, la o temperatură de minus 19 grade Celsius, în loc să le păstreze în frigider, așa cum cere protocolul. Au fost ținute așa timp de 18 ore.

„Asistenta de acolo, în loc să introducă flacoanele în frigider, le-a pus în congelator, unde au stat, timp de 18 ore, la minus 19 grade Celsius. Drept urmare, acele vaccinuri au fost compromise. Am fost nevoiţi să trimitem altele. În acest moment, se vaccinează persoanele programate, doar că acest lucru se desfăşoară cu întârziere”, a declarat directorul executiv al DSP Hunedoara, citat de Agerpres.

Gafă în campania de vaccinare. Cine a fost vinovat
Cum au fost compromise dozele de vaccin. Inquam Photos / Cornel Putan

Ce măsuri s-au luat împotriva asistentei care a comis gafa imensă din campania de vaccinare

Dozele compromise în urma greșelii asistentei din Petroșani au fost înlocuite, flacoane noi fiind trimise de la centrul regional din Timișoara, de care aparține DSP Hunedoara. Asistenta comunitară vinovată a fost deja exclusă din rândul personalului care lucrează în centrul de vaccinare din Petroșani. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara va transmite o notificare către administrația locală, cerând aplicarea sancțiunilor ce se impun în astfel de situații, femeia fiind angajată a Primăriei Vulcan.

Zilnic, în centrul de vaccinare din Petroșani, sunt imunizate câte 60 de persoane.

Ce spune Raed Arafat despre imunitatea obținută după vaccinarea anti-Covid 19

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, vaccinarea anti-Covid 19 ar oferi imunitate timp de șase sau opt luni, însă intervalul s-ar putea modifica, odată cu trecerea timpului:

„La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci în acest moment în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună „atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine imunitatea durează 3 ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI