Gabriela Firea, soluție pentru rezolvarea problemei mamelor minore din România: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”

Elena Avramescu 14.09.2022, 10:27
Gabriela Firea, soluție pentru rezolvarea problemei mamelor minore din România: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”

Problema mamelor minore în România este destul de gravă, iar ministrul Familiei, Gabriela Firea, vrea să ajute în aces sens astfel că își dorește, prin prisma specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, să poată ajunge în toate centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare numit „Copilul din umbră”.

Un nou proiect marca Gabriela Firea, menit să ajute mamele minore

Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa. Milităm pentru o creştere sănătoasă a natalităţii, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă.

Întindem o mână de ajutor şi punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informaţii despre ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie”, a spus Gabriela Firea.

Recent, ministrul Familiei s-a întâlnit cu Asociaţia „Creştem Viitorul”, la conducerea căreia se află doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie, alături de medicul Alina Buşan-Pîrvoiu şi Anne Becheru, unde a discutat despre acest nou program menit să ajute adolescentele.

„Cu sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ne propunem să ajungem în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare „Copilul din umbră”. Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educaţie sanitară unde vor obţine, de la medici şi persoane specializate, informaţii despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie şi cum poate fi ea prevenită.

Ştiu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu aceşti copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze paşii”, declarat Gabriela Firea.

Judetul din Romania care a ajuns pe primul loc in randul mamelor minore
Romania, in topil tarilor cu mame minore

Ministrul Familiei a ținut să mai precizeze că România a rămas aproape ţara din Uniunea Europeană cu o rată uriașă de naşteri în rândul adolescentelor, astfel că este nevoie de o reală nevoie de implicare importantă din partea statului. Una dintre propuneri se referă la controversatele ore de educație sexuală în scoli, menite să ajute tinerele să conțientizeze pericolele la care se expun în timpul contactului sexual.

„Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiţi şi stigmatizaţi toată viaţa. În acelaşi timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educaţie sanitară în şcoli, cu acordul părinţilor, sunt extrem de importante.

Însă, avem obligaţia să le oferim informaţii şi celor aproape 4.000 de fete şi adolescente care sunt acum în centrele rezidenţiale, în grija autorităţilor. Naşterea şi creşterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei”, a mai spus Gabriela Firea.

Fostul primar al Capitalei a ținut să reamintească că încă de la începutul mandatului său a promis că va aduce la aceeaşi masă atât instituţiile, cât şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniu cu scopul de a găsi împreună soluţii ferme pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul tinerelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...