Gabi Firea, anunț important pentru bucureșteni. Cine sunt beneficiarii voucherului oferit de Primărie. Cum poți să-ți schimbi gratuit mașina

Raluca Juncu 31.10.2019, 14:52
Gabi Firea, anunț important pentru bucureșteni. Cine sunt beneficiarii voucherului oferit de Primărie. Cum poți să-ți schimbi gratuit mașina

Consiliul General al Capitalei adoptat săptămâna trecută proiectul vinietei „Oxigen”, inițiat de Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei. Proiectul prevede ca toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinietă electronică de tip Oxigen.

Vinieta numită Oxigen a fost aprobată joi, 24 octombrie, de către consilierii municipali şi a trecut cu un amendament care schimbă foarte mult forma iniţială. Vinieta urmează să fie introdusă din 2021, iar maşinile non-Euro, 1, 2 şi 3 vor fi interzise treptat în Capitală până în 2024.

„Se introduce un nou articol, după articolul 8, articolul 9, începând cu data de 1.01.2022, accesul autovehiculelor în Municipiul Bucureşti cu norma de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro – 2 este interzis, şi de asemenea, articolul 10, începând cu data de 1.01.2024, accesul autovehiculelor cu norma de poluare Euro 3 este interzis”, este consemnat în amendamentul propus de consilierii ALDE.

Firea vrea să dea eco-vouchere

Familiile care stau în centrul Capitalei şi dețin o maşină veche vor fi sprijinite să o schimbe, transmit reprezentanții Primăriei. Cetățenii care se regăsesc în această situație li se va acorda un eco-voucher prin care vor putea schimba vechiul autoturism cu unul nou și prietenos pentru mediu. Regula se aplică doar pentru o singură mașină.

Familiile care stau în centrul Capitalei şi dețin o maşină veche vor fi sprijinite să o schimbe

„Pentru riverani, am gândit un program separat şi, împreună cu Poliţia Capitalei şi poliţiile de sectoare, realizăm acum o analiză cât se poate de serioasă în sensul: familiile care au o singură maşină Euro 2, să spunem, şi care sunt în acest inel central, dar nu mai au altă proprietate, nu mai au o altă maşină, aceste familii vor fi sprijinite să dea rabla şi să primească un eco-voucher, un oxigen-voucher de la Primărie să poată să-şi cumpere o maşină prietenoasă cu mediul. Dacă este a doua sau a treia maşină, totuşi nu putem să ajutăm pentru că nu ar fi normal, Primăria s-ar transforma într-un cumpărător de maşini şi pentru persoane care-şi permit din punct de vedere financiar să achiziţioneze. Dar pe cele care nu-şi permit le sprijinim. Acesta este proiectul”, a declarat Gabriela Firea într-un interviu pentru DC News.

Programul sprijină stimularea eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare.

Accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22, după cum urmează:

a) pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

b) pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

c) pentru cele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

Cel mai mare tarif va fi plătit de şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei ridicându-se la 1.900 de lei pe an. Cel mai puţin vor plăti proprietarii de maşini cu normă de poluare Euro 4, respectiv 500 de lei pe an. Vinieta va putea fi achiziţionată pentru o perioadă minimă de o zi (15 lei pentru maşini Non Euro şi 5 lei pentru Euro 4), până la o perioadă de maximum un an, potrivit documentului amintit.

 

Unde se vor duce banii încasați?

„Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, potrivit proiectului.