Companiile de stat din China evită noi tranzacții cu petrol rusesc. Care este motivul

Mihnea Tălău 06.04.2022, 14:36
Companiile de stat din China evită noi tranzacții cu petrol rusesc. Care este motivul

Rafinăriile de stat din China onorează contractele existente cu petrolul rusesc, dar evită să încheie altele noi, în ciuda reducerilor mari, ținând cont de apelul Beijingului la prudență în contextul în care sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina

Firmele chineze de stat nu vor să sprijine în mod deschis Moscova

Compania de stat Sinopec, cea mai mare rafinărie din Asia, CNOOC, PetroChina și Sinochem au rămas pe margine în tranzacționarea de noi încărcături rusești pentru încărcările din luna mai, au declarat persoane autorizate din domeniu, dar au vorbit sub rezerva anonimatului, având în vedere sensibilitatea subiectului, scrie Reuters.

Firmele chineze de stat nu doresc să fie văzute ca sprijinind în mod deschis Moscova prin cumpărarea de volume suplimentare de petrol, au declarat două dintre persoane, după ce Washingtonul a interzis petrolul rusesc luna trecută, iar Uniunea Europeană a aplicat sancțiuni asupra principalului exportator rus Rosneft și Gazprom Neft.

Americanii vor sa interzica importul de petrol rusesc

„Companiile de stat sunt prudente, deoarece acțiunile lor ar putea fi considerate ca reprezentând guvernul chinez și niciuna dintre ele nu vrea să fie evidențiată ca fiind un cumpărător de petrol rusesc”, a declarat una dintre aceste persoane.

Parteneriat „fără limite” între China și Rusia

China și Rusia au dezvoltat legături din ce în ce mai strânse în ultimii ani, iar recent, în februarie, au anunțat un parteneriat „fără limite”, iar China a refuzat să condamne acțiunea Rusiei în Ucraina sau să o numească invazie.

China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, deși un diplomat de rang înalt a declarat sâmbătă că Beijingul nu ocolește în mod deliberat sancțiunile impuse Rusiei.

China, cel mai mare importator de petrol din lume, este principalul cumpărător de țiței rusesc, cu 1,6 milioane de barili pe zi, jumătate din această cantitate fiind furnizată prin conducte în cadrul unor contracte de la guvern la guvern.

Se caută surse alternative

Sursele se așteaptă ca firmele de stat din China să își onoreze contractele existente și pe termen lung pentru petrolul rusesc, dar să se ferească de noi contracte spot.

O scădere a importurilor de petrol rusesc din China ar putea determina giganții săi rafinării de stat să se orienteze către surse alternative, ceea ce se adaugă la îngrijorările legate de aprovizionarea globală care au dus prețul de referință al petrolului Brent la maximele ultimilor 14 ani, aproape de 140 de dolari pe baril, la începutul lunii martie, după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

De atunci, cotațiile futures ale petrolului Brent au scăzut, până sub 110 dolari, după ce Statele Unite și aliații au anunțat planuri de eliberare a stocurilor din rezervele strategice.

Înainte de criza ucraineană, Rusia furniza 15% din importurile de petrol ale Chinei – jumătate prin intermediul conductelor din estul Siberiei și Atasu-Alashankou, iar restul prin intermediul petrolierelor din porturile sale din Marea Neagră, Marea Baltică și Orientul Îndepărtat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...