Franco Frattini s-a stins din viață. Fostul ministru de externe al Italiei a decedat într-un spital din Roma

Elena Avramescu 25.12.2022, 06:47
Franco Frattini s-a stins din viață. Fostul ministru de externe al Italiei a decedat într-un spital din Roma

Veste tristă pentru italieni, după ce s-a aflat că fostul ministru de externe al Italiei, Franco Frattini, s-a stins din viaţă la vârsta de 65 de ani, conform informaţiilor furnizate sâmbătă seara de agenţia de presă Ansa, notează dpa. Se pare că Frattini era bolnav de ceva vreme bolnav și a murit sâmbătă într-un spital din Roma.

A murit Franco Frattini

Franco Frattini s-a născut pe 14 martie 1957 la Roma şi a fost absolvent al Facultăţii de Drept. Acesta a ocupat funcţia de ministru al afacerilor externe în perioada 2002 – 2004 şi între 2008 şi 2011, ambele mandate în guvernul premierului Silvio Berlusconi.

Între 14 noiembrie 2002 și 18 noiembrie 2004, Frattini a ocupat funcția de ministru italian al afacerilor externe. Numirea lui Frattini a ținut zece luni, fiind numit de interimar de către Berlusconi însuși, după demisia fostului ministru Renato Ruggiero din cauza contrastelor sale cu politicile externe ale guvern.

În timpul mandatului său de ministru, Italia a susținut invazia Irakului de către Statele Unite, conduse de președintele George W. Bush, când Frattini a numit-o o „intervenție legitimă” chiar și în absența unui mandat al Națiunilor Unite. În plus, Frattini a autorizat survolarea și utilizarea bazelor militare italiene de către coaliția anglo-americană. Italia nu a participat activ la invazia Irakului, dar a oferit sprijin politic și logistic operațiunilor și a fost inclusă de Casa Albă pe lista membrilor „Coaliției celor dispuși”.

Franco Frattini s-a stins din viata
Franco Frattini s-a stins din viata

Frattini a trimis ulterior un contingent de poliție și armată italiană în Irak, în ceea ce el a numit o „intervenție umanitară de urgență”. Un contingent italian de aproximativ 3.200 de oameni a fost trimis în Irak la scurt timp după încheierea oficială a operațiunilor militare la scară largă (anunțul lui George Bush din 1 mai 2003).

La 15 iulie 2003, „Operațiunea Vechiul Babilon” a început la dependența forțelor britanice din sudul provinciei Dhi Qar, cu centrul orașului Nassiriya, unde italianca Barbara Contini a fost cea care s-a ocupat cu administrarea civilă de către Administrația Provizoare a Coaliției. Din nefericire, un atac sinucigaș  a ucis 19 italieni, printre militari și civili.

Alte ciocniri în sectorul italian au avut loc în timpul luptelor dintre milițienii Armatei Mahdi și trupele coaliției, inclusiv „bătălia podurilor” din 6 aprilie 2004 de la Nassiriya, în care Bersaglieri italieni au făcut aproximativ 15 victime în rândul insurgenților și civililor irakieni.

Între 2004 și 2008, Franco Frattini a ocupat funcţia de comisar european pentru justiţie, libertate şi securitate în perioada în care preşedintele Comisiei Europene era Jose Manuel Barroso, iar din ianuarie 2022, ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...