Fotografii inedite din masivul Ceahlău. Administraţia Parcului Naţional Ceahlău a publicat câteva fotografii inedite cu mai multe animale sălbatice, ce au fost zărite la adăpat sau scăldat într-o „piscină” din munţi, numită și „tău”. Postarea de duminică, 18 aprilie 2021, intiulată „Piscina“, publicată pe pagina de socializare a Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău a cuprins opt fotografii ale mai multor animale sălbatice, surprinse în timp ce se adăpau sau scăldau.
Vorbim despre un mic tău alimentat de un izvor, localizat în munţii Ceahlău, fiind extrem de căutat de animalele sălbatice din zonă. În imaginile cu pricina au fost zărite bând apă sau răcorindu-se un urs, cerbi, o căprioară, o ursoaică însoţită de un pui, o altă ursoaică cu doi ursuleţi, un jder precum şi o găinuşă de munte.
Imaginile sunt niște capturi de pe ceea ce au înregistrat, în decursul anului trecut, camerele de supraveghere montate de rangeri, cu scopul de a putea monitoriza viaţa sălbatică din zonă. Astfel că într-o postare de duminică, anterioară celei cu imaginile surprinse, administraţia Parcului Ceahlău a spus mai multe lucruri despre așa numita „piscină“, care era „folosită“, la data de 18 septembrie 2020, de o ursoiacă însoţită de puii săi.
Din seria Monitorizări. Imagini rare, care surprind o ursoaică însoţită de doi pui adăpându-se în padure. Băltoaca s-a transformat mai târziu şi într-o mică piscină. Puii de urs rămân, de regulă, pînă la doi ani cu mama lor, moment din care îşi încep existenţa solitară, a declarat Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău.
Din camera de supraveghere reiese că micul tău a fost vizitat, la data de 4 septembrie 2020 de un urs care s-a răcorit puțin, făcând baie, la data de 5 septembrie de o căprioară, la data de 16 septembrie de un cerb, la data de 18 septembrie de ursoaica cu doi pui, iar pe 25 septembrie un jder.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În plus, pe 13 octombrie 2020 s-a putut observa un cerb în zonă, a doua zi o ursoaică şi puiul ei, iar în cursul zilei de 27 octombrie de o găinuşă de munte.
„Imagini fantastice ale camerei sălbatice“, Liliana Cseh: „Foarte frumos! Utilă şi solicitată piscina!“; Coca Mihai: „Este reală, din Ceahlău?“; Ana Banu: „Ce frumos!“; Florin Marius: „Trebuie schimbată apa…“; Geta Stanciu: „Pe aici ai ajuns să umbli căpriţă de munte ce eşti!“; Cătrinar Bogdan: „Mă bucur că deocamdată animalele nu trebuie să platească apa, dar nu mai dăm idei că deja aer curat avem cu porţia cu defrişările astea, sunt doar câteva dintre comentariile de pe pagina de Facebook a Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău.
Administraţia Parcului Naţional Ceahlău are ca principal obiect de activitate administrarea şi conservarea patrimoniului natural constituit din habitate naturale, floră şi faună sălbatică ce intră în componenţa arealului şi a altor arii naturale protejate din judeţul Neamţ, instituirea unui regim special de administrare pentru conservarea şi protecţia biodiversităţii din ecosistemele naturale, precum şi a peisajului natural din ariile protejate.