Fostul președinte Petro Poroșenko s-a întors în Ucraina. El este acuzat de trădare. „Mă întorc că să lupt pentru țară”

Beatrice Dumitru 17.01.2022, 12:53
Fostul președinte Petro Poroșenko s-a întors în Ucraina. El este acuzat de trădare. „Mă întorc că să lupt pentru țară”

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko s-a întors în țară, pentru a se confrunta cu acuzațiile de trădare. El a susținut, cu câteva ore înainte de plecarea de la Varșovia spre Kiev, că acuzațiile au fost inventate de aliați ai actualului președinte al țării, Volodimir Zelenski.

Petro Poroșenko acuzat că a susținut separatiștii ruși

Un procuror a precizat că Poroșenko, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ucraina cu o avere estimată de Forbes la 1,6 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), a fost implicat în finanțarea luptătorilor separatiști din estul Ucrainei, susținuți de Rusia, prin vânzări ilegale de cărbune, în perioada 2014-2015.

Curtea de la Kiev a pus sechestru pe bunurile lui Petro Poroșenko, ca parte a investigației privind acuzațiile de înaltă trădare, însă acesta susține că este nevinovat. El îl acuză pe succesorul său, președintele Volodimir Zelenski, că încearcă să-l discrediteze din punct de vedere politic pentru a distrage atenția de la problemele Ucrainei, inclusiv problemele economice și numărul mare de decese  din cauza COVID-19, relatează Euronews.

Fostul președinte Petro poroșenko s-a întors în Ucraina. El e acuzat de trădare. „Mă întorc că să lupt pentru țară”
Petro Poroșenko, la revenirea in Ucraina. Sursa foto: Facebook / Petro Poroșenko.

Dacă mă întrebați dacă voi fi arestat, cu siguranță nu. Nu pentru că sunt atât de încrezător, ci pentru că nu am niciun motiv. Mă întorc pentru a lupta pentru Ucraina. Lupta împotriva acuzațiilor motivate politic face parte din lupta mea patriotică pentru națiune”, a declarat Poroșenko.

„Moscova caută dezintegrarea și conflictul în interiorul țării”

Poroșenko a spus că vede acuzațiile cu care se confruntă ca fiind dăunătoare pentru țară, într-un moment în care Rusia a comasat zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina. El a spus că administrația de la Kiev este responsabilă pentru unitatea națională, în condițiile în care „Moscova caută cu adevărat dezintegrarea și conflictul în interiorul țării”.

Cred că aceasta este o acțiune foarte iresponsabilă a conducerii actuale pentru a dezintegra țara și a ruina unitatea”, a subliniat Poroșenko.

Diplomații occidentali au cerut unitate politică în Ucraina înainte de sosirea lui Poroșenko, în timp ce  cabinetul lui Zelenski s-a distanțat de anchetă, declarând că procurorii și justiția sunt independenți și l-a  acuzat pe Poroșenko că se crede deasupra legii.

Petro Poroșenko a fost ales în primul tur al alegerilor anticipate din 2014, la doar două luni după ce Viktor Ianukovici a fost înlăturat, în urma revoluției de la Maidan, dar a pierdut scrutinul din 2019, în fața lui Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe