Ucraina și-a pus un actor președinte, că oricum n-a înțeles nimic din democrație

Claudiu Surmei / 22.04.2019, 10:39
Ucraina și-a pus un actor președinte, că oricum n-a înțeles nimic din democrație

Ucrainenii și-au ales un nou președinte și au arătat întregii lumi că nu au înțeles nimic din democrație. O țară măcinată de corupție și război a pus un actor de comedie în cea mai înaltă funcție, fără să se mai gândească la faptul că nu prea are experiență politică.

Tot ce a contat pentru ucraineni a fost, se pare, că Vladimir Zelenski le-a cucerit inimile în rolul unui profesor care ajunge din întâmplare președinte și începe să se lupte cu corupția, lichidând parlamentarii corupți unul câte unul. Serialul de comedie în care joacă noul președinte al Ucrainei se numește Servitorul Poporului. La fel se numește și partidul pe care actorul l-a înființat. Foarte tare, s-ar putea spune, vecinii noștri și-au ales președinte dintre oamenii de rând, care nu au fost compromiși de putere și jocuri politice. Ar putea fi așa, dacă nu ar fi altfel.

Președintele Ucrainei are patron un oligarh controversat

Postul de televiziune la care este difuzat serialul în care joacă Vladimir Zelenski îi aparține oligarhului auto-exilat Igor Kolomoiski, un controversat om de afaceri asupra căruia planează suspiciuni de corupție. Acesta locuiește în Israel, unde a plecat după ce procurorii anticorupție din Ucraina au deschis o anchetă care privește infracțiuni financiare comise de familia sa.

Zelenski și Kolomoiski sunt foarte apropiați și chiar ar avea și afaceri împreună. În plus, echipa de campanie a lui Zelenski a fost condusă de un fost consilier de-ai oligarhului. Chiar și două dintre mașinile folosite de noul președinte ucrainean în campania electorală sunt înregistrate pe companii care îi aparțin lui Kolomoiski. Și pentru ca spectacolul să fie și mai intens, afaceristul a anunțat că se va întoarce din Israel în Ucraina pentru a pune țara pe picioare.

În aceste condiții, nu este exclus ca Ucraina să fie condusă din umbră de Igor Kolomoiski, iar actorul devenit președinte să fie în funcție doar de formă. Ucrainenii nu au gândit așa, se pare, atunci când au mers la urne. Pentru ei a contat mult faptul că Zelenski nu a avut în spate o experiență politică, l-au considerat unul de-al lor, un om din popor care va ajunge în fruntea țării și va da de pământ cu politicienii corupți, exact cum face în serialul în care joacă.

Dacă nu promiți, nu dezamăgești

Asta demonstrează că oamenii nu pot să facă prea bine deosebirea dintre realitate și ceea ce văd la televizor. Ucrainenii și-au ales președintele nu pentru că acesta ar fi venit cu vreo idee strălucită sau vreun program. De fapt, Zelenski nici nu prea a mizat pe campania electorală. S-a mulțumit să apară într-o singură dezbatere publică, nu prea a comunicat cu presa și nici nu a făcut promisiuni, mergând pe ideea că dacă nu promite, nu dezamăgește.

Surpriza vine și din partea celor care l-au ales pe Zelenski. Actorul și-a concentrat campania pe rețelele de socializare și a vizat mai ales tinerii și populația pro rusă, căreia i-a atras simpatia pentru că nu a avut nicio legătură cu Maidanul. Un plus pentru noul șef de stat l-a reprezentat și faptul că a fost mereu critic la adresa lui Petro Poroșenko.

Situația din Ucraina arată, încă o dată, că oamenii pot fi ușor manipulați prin intermediul televiziunilor. În absența unor programe de țară bine puse la punct, alegătorii preferă să își proiecteze idealurile în persoane pe care le cunosc doar de la televizor și, mai grav, din filme în acest caz. Nu mai fac deosebirea dintre realitate și ceea ce li se servește pe tavă și votează la risc o persoană despre care cred că va conduce țara așa cum o face în film. Este îngrijorător cât de puțin a contat apropierea dintre Zelenski și patronul său și lipsa de experiență politică.

Iar ceea ce este și mai îngrijorător e că televizorul i-a prostit pe tineri. Asta arată câtă putere de convingere au cei care se află în spatele camerelor de filmat și cât de slabi sunt privitorii. Obișnuim să credem că în România bătrânii sunt cei care sunt cel mai ușor de păcălit cu televizorul, dar ceea ce se petrece în Ucraina demonstrează că există câte un “erou” pentru fiecare generație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI