Fostul ministru Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Ana Anitoiu 18.02.2022, 13:40
Fostul ministru Costel Alexe, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. În același dosar sunt cercetați și doi angajați ai instituției la conducerea căreia se află oficialul. Procurorii au dezvăluit ce prejudiciu a fost înregistrat.

Pentru ce este urmărit penal de DNA Costel Alexe

Potrivit DNA, în afară de Costel Alexe mai sunt urmăriți penal, pentru complicitate la abuz în serviciu: Radu-Gabriel Apetrei, şef al Serviciului resurse umane şi salarizare din cadrul CJ Iaşi; și Vlad-Corneliu Baba, consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinet la Preşedintele Consiliului, detaşat ca manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi.

Mai exact, conform procurorilor, la data de 11 noiembrie 2020, Costel Alexe ar fi dispus detașarea lui Vlad-Corneliu Baba de pe funcţia de consilier IA pe cea de manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Fostul ministru al Mediului ar fi făcut acest lucru deși ar fi știut că această numite nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere.

Fostul ministru Costel Alexe, urmarit penal de DNA
Costel Alexe, cercetat de procurorii DNA pentru abuz in serviciu

„Ulterior, la datele de 10.03.2021 şi 07.07.2021, suspectul Alexe Costel, în calitatea menţionată anterior, ar fi dispus prelungirea detaşării suspectului Baba Vlad-Corneliu în aceeaşi funcţie de conducere.

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suspectul Alexe Costel ar fi fost ajutat la săvârşirea faptei de către suspectul Apetrei Radu-Gabriel care, în calitate de şef Serviciu resurse umane şi salarizare din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ar fi întocmit documentaţiile aferente emiterii dispoziţiilor de detaşare”, arată un comunicat al DNA.

Ce prejudiciu a fost înregistrat

Procurorii DNA au descoperit că la data de 11 noiembrie 2020 Vlad-Corneliu Baba ar fi fost angajat fără concurs,  pe perioadă determinată, pe funcţia de consilier IA în cadrul Compartimentului Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi.

La aceeași dată, Vlad-Corneliu Baba ar fi fost detaşat pe funcţia de manager interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” Iaşi. Procurorii DNA au precizat ce prejudiciu a fost înregistrat.

„Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Judeţean Iaşi şi Şcolii Populare de Arte Titel Popovici Iaşi în sumă totală de 86.153 lei, reprezentând suma remuneraţiilor încasate de către suspectul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar”, mai arată comunicatul DNA.

În plus, procurorii DNA au spus că această numire a lui Vlad-Corneliu Baba cu ajutorul fostului ministru Costel Alexe au dus pe lângă prejudiciu și la vătămarea intereselor legitime ale celor două instituţii, Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...