Fostul edil al Timișoarei, suspect în cadrul unui dosar al DNA. Ce acuzații i se aduc lui Nicolae Robu

Mihnea Tălău 10.03.2023, 13:17
Fostul edil al Timișoarei, suspect în cadrul unui dosar al DNA. Ce acuzații i se aduc lui Nicolae Robu

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că s-a început urmărirea penală a fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu. Alături de el sunt urmăriți și alți trei funcționari din primărie, acuzațiile fiind de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Probleme cu justiția pentru Nicolae Robu

”În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecții Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta și Croitoru Lucreţia, în calitățile menționate mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism.

Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire”, se precizează în comunicatul DNA.

Totul a început în 2018, când un timișorean a reclamat că noua construcție de lângă casa sa de pe Strada Muncitorilor din cartierul Fratelia, care ar fi trebuit să fie un „duplex cu două unități locative și două SAD-uri” s-a transformat treptat într-o clădire imensă, cu opt apartament, transmite PressAlert.

Concret, un dezvoltator imobiliar trebuia să construiască un duplex., doar că, în locul acestuia a răsărit o construcție mult mai mare, cu o lungime de 60 de metri.

Fostul primar se consideră ”ultracorect și ultracinstit”

Nicolae Robu neagă acuzațiile care i se aduc de procurorii DNA, afirmând că a fost permanent ”ultracorect și ultracinstit”.

Fostul edil al Timișoarei, suspect în cadrul unui dosar al DNA. Ce acuzații i se aduc lui Nicolae Robu
Nicolae Robu

”Astăzi am dost chemat la DNA privitor la o Autorizație de Construcție a unui duplex emisă în 2018, ajunsă între timp anulată!

Nu am dat nicio declarație, voi studia mai întâi dosarul cu pricina.

În orice caz, consider ca ceva normal cercetarea în circumstanțele date, în vederea elucidărilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grijă în ce mă privește, pentru că eu, personal, n-am comis nici pe această speță și nici pe altele nicio ilegalitate! Am fost permanent ultracorect și ultracinstit!

Ca Primar, am semnat zilnic o mulțime de documente, printre care și un număr important de autorizații de construcție. Niciodată în cei 8 ani, nu am făcut-o fără a avea în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege și de procedurile interne, drept garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. De altfel, fără aceste semnături, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula în acest sens la cabinetul meu fiind foarte strictă.
Ar fi o imposibilitate ca Primarul să verifice personal legalitatea și conformitatea, pe de o parte pentru că nu are expertiză în toate domeniile de activitate ale unei Primării, pe de altă parte pentru că și dacă prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar. De aceea există un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o Primărie ca cea a Timișoarei. Primarul ar fi vinovat dacă un document semnat de el conține o neregulă dacă el ar fi cerut acea neregulă sau dacă i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus să o accepte și el l-ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vină să aibă el?

În final, vreau să fiu cât se poate de clar, ca expresie în plus a nevinovăției mele: dat fiind că am făcut cunoscut că voi candida în 2024 pentru un nou mandat de Primar, dacă voi fi reales, voi demola atât acest “duplex”, cât și casa-bloc a d-nei Aida Szilagy – și orice alte construcții ilegale, în ipoteza că așa ceva ar mai exista!-, evident, nu abuziv, ci în condițiile legii!”, a scris forul primar pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...