Fosta șefă a AJOFM Tulcea a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare

Daniela Alexandru 17.11.2020, 20:44
Fosta șefă a AJOFM Tulcea a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare

Iuliana Lefter, fosta directoare a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea a fost condamnată pentru corupție la trei ani de închisoare cu executare. Femeia a obţinut o finanţare nerambursabilă pentru o asociație în care erau membri rudele ei. Mai mult, ea trebuie să plătească 3,2 milioane de lei Ministerului Fondurilor Europene.

Iuliana Lefter, condamnată la trei ani de închisoare

Instanța din Constanța a decis ca fosta directoare a AJOFM Tulcea este vinovată de fapte de corupție, iar pentru acest lucru a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, obligând-o și la plata a 3.231.451 lei către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar POSDRU şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum şi menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit.

„În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave. În fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică mai sus menţionată şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia”, se arată în comunicatul DGA.

Hotărârea instanței este definitivă

Ascunzând existenţa conflictului de interese dintre ea şi membrii asociaţiei respective, Iuliana Lefter a întocmit o cerere de finanţare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu, în baza căreia agenţia şi partenerii săi au obţinut o finanţare nerambursabilă pentru realizarea proiectului „Formarea continuă – premisa calităţii în Serviciul Public de Ocupare”.

„Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanţări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligaţia informării AJOFM despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut. Concret, ca urmare a demersului fraudulos, în perioada 19.07.2011 – 02.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat – AJOFM Tulcea, respectiv prin directoarea în cauză, au obţinut suma totală de 8.112.016,60 lei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – POSDRU constituindu-se parte civilă în cauză. Ca urmare, s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile, mobile şi conturilor deţinute de persoana actualmente condamnată”, se specifică în comunicatul DGA.

Urmăriți Impact.ro și pe