Fost colaborator al lui Vladimir Putin: „Nu îl mai recunosc pe președintele rus”. Ce spune despre sistemul impus de acesta în Rusia

Beatrice Dumitru 13.06.2022, 12:38
Fost colaborator al lui Vladimir Putin: „Nu îl mai recunosc pe președintele rus”. Ce spune despre sistemul impus de acesta în Rusia

Mihail Kassianov, prim-ministru al Rusiei din 2000 până în 2004, a afirmat că Vladimir Putin a construit de la venirea la putere, în anul 2000, un sistem „crud”, bazat pe frică. Fostul colaborator al liderului de la Kremlin a dezvăluit și în ce moment și-a dat seama că Rusia va invada Ucraina. „Atunci am înteles că va fi un război”, a spus acesta.

„Vladimir Putin nu era el însuși”

Mihail Kassianov a fost primul șef de guvern al lui Vladimir Putin, înainte de a trece în opoziție, dar nici chiar în cele mai dure coșmaruri ale sale nu și-ar fi putut imagina că liderul de la Kremlin avea în plan să invadeze Ucraina. „Putin pe care l-am cunoscut eu era diferit”, spune Mihail Kassianov în cadrul unui interviu pentru AFP și preluat de Le Figaro.

Fostul premier rus estimează că războiul din Ucraina ar putea dura până la doi ani, dar crede totuși că Rusia va reveni într-o zi pe „calea democratică”. În vârstă de 64 de ani, Mihail Kassianov, cel care a lucrat pentru apropierea dintre Moscova și țările occidentale, a afirmat că nu credea, la fel ca mulți ruși, că va izbucni un război. El a spus că a înțeles ce se profila cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin a reunit într-o punere în scenă bine ordonată membrii Consiliului de Securitate, pentru o ședință transmisă la televiziune.

Fost colaborator al lui Vladimir Putin: „Nu il mai recunosc pe presedintele rus”. Ce spune despre sistemul impus de acesta in Rusia
Vladimir Putin a declanșat rzboiul în Ucraina pe 24 februarie.

Când am urmărit acea ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei, am înțeles, în sfârșit, că da, va fi un război. Cunosc acești oameni și privindu-i am văzut că Putin nu era el însuși. Nu din punct de vedere medical, ci politic”, a adăugat acesta.

Sistem „cinic și crud”

Demis de liderul de la Kremlin în 2004, Mihail Kassianov s-a alăturat opoziției și a devenit unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Vladimir Putin. Acum conduce Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), un mic partid liberal. Potrivit fostului său premier, Vladimir Putin, un fost agent KGB în vârstă de 69 de ani, a construit un sistem bazat pe impunere și frică de la venirea la putere în 2000.

Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin în calitate de șef al statului, a început să funcționeze și mai cinic și crud decât în ​​etapele ulterioare ale Uniunii Sovietice. Practic, este un sistem asemănător KGB-ului, bazat pe impunitate totală. Este clar că nu se așteaptă să fie pedepsiți”, a mai declarat acesta.

Mihail Kassianov a spus că a părăsit Rusia din cauza opoziției sale față de ofensiva rusă din Ucraina, dar a refuzat să spună în ce țară se află, invocând motive de securitate. Boris Nemțov, un critic al lui Vladimir Putin, dar un apropiat al fostului premier, a fost împușcat și ucis lângă Kremlin în 2015, în timp ce Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus, a fost aruncat în închiosare după ce a supraviețuit tentativei de otrăvire, în 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...