Moment aniversar: Ford a produs 1 milion de vehicule în România. Din 2023 la Craiova va fi fabricat și un autoturism electric

Bogdan Bârliga 17.12.2021, 11:59
Moment aniversar: Ford a produs 1 milion de vehicule în România. Din 2023 la Craiova va fi fabricat și un autoturism electric

Autovehiculul cu numărul 1 milion produs la uzina din Craiova a părăsit linia de fabricație și urmează să ajungă la client.

Ford a atins acest reper de producție la 12 ani după ce a fabricat primul său autoturism în România și compania americană anunță noi investiții pentru viitor.

Ford a produs 1 milion de vehicule în România

Ford a preluat fabrica de la Craiova în anul 2008 și primul model produs în această uzină a ieșit de pe linia de fabricație în 2009.

De la acel moment și până acum Ford a produs în uzina din România 1 milion de autoturisme. Înainte de a începe producția gamei Puma în 2019, la fabrica din Craiova au mai fost asamblate modelele Transit Connect, B-Max, și modelul EcoSport care este în continuare produs aici alături de Puma.

Autovehiculul cu numărul 1 milion produs la uzina din Craiova este un model Puma ST Line, în culoarea Desert Island Blue, propulsat de un motor EcoBoost Hybrid de 155 CP.

Moment aniversar: Ford a produs 1 milion de vehicule în România. Din 2023 la Craiova va fi fabricat și un autoturism electric

Planurile Ford pentru uzina din România

La începutul acestui an, compania Ford a confirmat că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial ușor în 2023 la uzina din Craiova.

Acest nou model va beneficia inclusiv de o versiune complet electrică ce va debuta comercial în anul 2024 și va fi primul model de volum complet electric produs vreodată în România.

Investiția totală a Ford în operațiunile sale de producție din România este de aproape 2 miliarde de dolari de la preluarea fabricii din Craiova în 2008.

În ultimii ani s-au făcut investiții semnificative la această uzină și au fost instalați peste 600 de roboți pentru a îmbunătăți și eficientiza procesele de ștanțare, vopsire sau asamblare a caroseriilor și șasiurilor.

Aproximativ 6000 de persoane lucrează pe liniile de asamblare de vehicule și motoare ale fabricii Ford din Craiova.

Compania s-a angajat ca întreaga sa gamă de vehicule comerciale să fie complet electrică sau plug-in hybrid, până în 2024. Se estimează că două treimi din vânzările de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de vehicule complet electrice sau plug-in hybrid, până în 2030.

Probleme generate de lipsa componentelor

În luna octombrie din acest an au fost produse în România 18.277 de autoturisme, în scădere cu aproximativ 35,5 de procente față de producția înregistrată în luna octombrie din anul 2020. La acel moment în uzinele Dacia și Ford se produceau 51.418 autoturisme.

Din totalul autoturismelor fabricate în luna octombrie din acest an, 13.820 de unităţi au fost produse la uzina Dacia și doar 4.457 de unităţi au fost fabricate de Ford la Craiova.

Compania americană a suspendat de mai multe producție la fabrica din România pe fondul crizei generate de lipsa de semiconductori, dar a reușit să-și revină pe finalul acestui an.

În luna noiembrie din acest an uzina Ford a reușit să producă în plus față de luna octombrie 16.436 de unități.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: