Ford accelerează procesul de electrificare: compania americană va avea o nouă divizie dedicată mașinilor electrice

Bogdan Bârliga 03.03.2022, 18:15
Ford accelerează procesul de electrificare: compania americană va avea o nouă divizie dedicată mașinilor electrice

Ford a anunțat că diviziile sale de vehicule electrice şi cele pentru mașinile cu motoare convenționale vor funcţiona sub forma unor companii separate.

Cele două divizii vor împărţi tehnologia și vor utiliza facilitățile companiei, dar vor publica rezultate financiare separate până în 2023.

Ford Model e și Ford Blue

Divizia dedicată modelelor electrice se numește Ford Model e, iar producția mașinilor cu motoare convenționale va fi asigurată de Ford Blue.

Jim Farley va fi preşedintele diviziei de vehicule electrice, pe lângă rolul său de preşedinte şi director general al Ford, în timp ce Doug Field va conduce dezvoltarea produselor Ford Model.

Ford a anunţat că intenționează să reducă costurile cu până la trei miliarde de dolari la divizia de motoare cu combustie internă. Compania americană se pregătește să aloce sume importante pentru divizia de vehicule electrice, mai ales pentru procurarea materiilor prime pentru baterii.

„Nu este prima dată când Ford a reimaginat viitorul și a urmat propriul nostru drum. Avem o oportunitate extraordinară de a conduce această nouă eră palpitantă a vehiculelor conectate și electrice, de a oferi clienților noștri tot ce este mai bun de la Ford și de a contribui la schimbarea reală pentru sănătatea planetei”, a declarat Bill Ford, președintele executiv Ford.

Investiții planificate de 30 de miliarde de dolari

Ford susține că va investi 30 de miliarde de dolari în strategia sa privind vehiculele electrice până în 2024 şi alte 10 până la 20 miliarde de dolari până în 2030 pentru a-şi converti uzinele la producţia de modele de tip plug-in.

Compania americană are ca obiectiv să ajungă la o marja ajustată de profit de 10% până în 2026, în timp ce ţinta pentru acest an este de 8%.

Obiectivul Ford este o producţie anuală de peste două milioane de vehicule electrice până în 2026.

Acțiunile Ford au crescut

Acţiunile Ford Motor Co au crescut cu peste 8%, după ce producătorul auto american a anunţat că diviziile sale de vehicule electrice şi de motoare cu combustie internă vor funcţiona ca entităţi separate.

Compania americană a decis să înființeze o nouă divizie dedicată doar mașinilor electrice pentru a concura mai puternic Tesla, însă Ford are un lung drum de parcurs ca să conteze în lupta cu compania lui Elon Musk.

Capitalizarea bursieră a Tesla Inc depăşise pe data de 25 octombrie a acestui an pragul de 1.000 de miliarde de dolari. Acțiunile Tesla valorează cât cele ale următorilor șapte producători auto la un loc: Toyota, Volkswagen, Daimler, General Motors, BMW, Honda și Hyundai.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...