Florin Cîțu, primele declaraţii despre înghețarea salariilor bugetarilor. Anunţul făcut de premier

Antonia Iacobescu 22.07.2021, 07:54
Florin Cîțu, primele declaraţii despre înghețarea salariilor bugetarilor. Anunţul făcut de premier

Premierul Florin Cîțu a oferit primele declarații despre înghețarea salariilor bugetarilor. În prezent, datoria publică a României a ajuns la 49,7% din PIB. Dacă aceasta va depăși 50%, Guvernul trebuie să vină cu un program prin care îngheață salariile din sectorul public.

Ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor

Miercuri, 21 iulie, Florin Cîțu a precizat că reglementarea este o “recomandare” și că “vom vedea când ajungem la 50%”.

„Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Datoria, ca procent din PIB, are două elemente – una este datoria publică, celalată este PIB-ul nominal.

PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptam. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. Este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci.

În sectorul public, la începutul anului, am înghețat salariile sectorului public, înainte a avea această trecere peste 50%. Nu aici este problema”, a afirmat Florin Cîțu, după ședința de Guvern, scrie DIGI24.

Legea responsabilității fiscal-bugetare arată însă că, odată ce datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.

Relaxările pe care Florin Cîțu le anunță de la 1 august

Premierul Florin Cîţu a declarat în Parlament că Guvernul României are în vedere relaxări de la 1 august, iar că singura pregătire pentru un posibil val 4 de infectări cu coronavirus este vaccinarea.

De asemenea, Florin Cîțu a precizat că oamenii de știință analizează posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-coronavirus.

”Relaxări, nu restricţii. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor.

Suntem încă într-o situaţie foarte bună. Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea. Rămân vaccinuri şi pentru a treia doză. Aşteptăm decizia, dar specialiştii se întreaptă spre acest lucru. Ei ne vor spune că trebuie administrată. Aşa arată direcţia în care merg discuţiile”, a declarat Florin Cîţu.

Oamenii nu vor fi obligați să se vacccineze obligatoriu

Nu în ultimul rând, Florin Cîţu anunță că nu s-a luat în calcul vaccinarea obligatorie a medicilor, dar şi că a discutat cu Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, despre variantele de legislaţie prin care să fie testaţi obligatoriu cadrele medicale.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva coronavirusului (CNCAV), crede că valul patru al pandemiei va fi mai agresiv.