OUG care permite împuşcarea urşilor a fost adoptată de Guvern. Florin Cîţu: “Este o soluţie pe termen scurt”

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 21.07.2021, 17:19
OUG care permite împuşcarea urşilor a fost adoptată de Guvern. Florin Cîţu: “Este o soluţie pe termen scurt”

Ordonanța de urgență ce permite împuşcarea urşilor în România a fost adoptată miercuri de Guvern. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că animalele, chiar și femelele cu pui, vor putea fi ucise numai în anumite condiții. Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că aceasta este o soluție pe termen scurt.

Florin Cîțu, despre OUG ce permite împușcarea urșilor

Potrivit premierului, această ordonanță de urgență ce permite împușcarea urșilor este doar o soluție pe termen scurt. Florin Cîțu a precizat că trebuie ca Ministerul Mediului să găsească o strategie pe termen lung pentru controlarea populației de urși.

”Această ordonanță este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populației de urși pe termen lung și înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a spus Florin Cîțu.

OUG care permite impuscarea ursilor a fost adoptata de Guvern
Ursoaica cu doi pui

În ce condiții vor putea fi împușcați urșii

Mai exact, potrivit ordonanței de urgență, intervenția asupra urșilor ajunși în localități trebuie să se facă gradual. Mai întâi, se încearcă îndepărtarea lor prin diverse mijloace. Apoi, dacă un exemplar alungat revine în mod repetat, el poate fi tranchilizat de un medic veterinar și relocat.

Însă, dacă animalul amenință siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție, el va putea fi omorât. OUG permite și împușcarea femelelor cu pui, caz în care puii vor vor ajunge într-un adăpost.

”Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

Ce amenzi pot fi date pentru oamenii care vor încerca să împiedice intervenția imediată

Totodată, ordonanța de urgență arată că persoanele care vor încerca prin orice mijloace să împiedice intervenția imediată în cazul prezenței unui urs într-o localitate riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare. Acestea vor putea fi sancționate cu sume cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei.

În urma împușcării unui urs, craniul și blana lui ajung la Gărzile forestiere și rămân în proprietatea statului, iar carcasa animalului le revine celor care l-au îmăușcat, adică fondurilor de vânătoare.

Costurile presupuse de extragerea prin eutanasiere sau împuşcare a urșilor vor fi acoperite de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul ori prin Garda forestieră, în cazul în care intervenția a fost făcută de aceasta.