Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS. Moment de cotitură în politica românească

Ana Anitoiu 14.04.2021, 16:26

Prim-ministrul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS, în urma demiterii lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Anunțul a fost făcut miercuri de vicepremierul Dan Barna, care a explicat de ce a fost luată această decizie în privința premierului. El a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis și că a fost cerută o ședință a Coaliției.

Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS. Explicația lui Dan Barna

Copreședintele Alianței USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, a explicat că Florin Cîțu nu va mai fi susținut pentru că a luat o decizie ”unilaterală” și ”imatură politic” în privința remanierii ministrului Sănătății. El a menționat că hotărârea luată de premier a aruncat Coaliția ”într-o criză majoră”.

”Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi. Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS. Acest guvern funcționează, acest guvern există, vom avea o ședință în coaliție pentru a vedea cum vom funcționa în continuare”, a spus Dan Barna, adăugând că a avut o discuție și cu Klaus Iohannis.

Florin Citu nu mai are susținerea Aliantei USR PLUS. Moment de cotitura in politica romaneasca
Florin Citu

Motivarea deciziei USR PLUS de a nu-l mai susține pe Florin Cîțu

Decizia Alianței USR PLUS de a nu-l mai susține pe Florin Cîțu a fost anunțată și prin intermediul unui comunicat de presă. Acesta arată că hotărârea luată de premier în privința lui Vlad Voiculescu îi pune sub semnul întrebării capacitatea de a conduce un guvern de coaliție funcțional.

”Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune. Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru”, arată comunicatul.

Alianța USR PLUS, despre Vlad Voiculescu: ”A început un proces de reforme”

În privința lui Vlad Voiculescu, Alianța USR PLUS a transmis că acesta a început, încă din prima zi a mandatului său ca ministru al Sănătății, un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv Florin Cîțu. Membrii alianței au enumerat câteva dintre reformele la care s-au referit. Aceștia i-au reproșat premierului că a făcut demiterea fără nicio evaluare și că astfel a ”făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare”.

”Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi. Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face. Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu”, mai arată comunicatul de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...