Florin Cîțu, despre restricțiile din România. Ce se va întâmpla dacă va crește numărul de noi cazuri de Covid-19. ”Asta le garantez oamenilor”

Ana Anitoiu, Ana Ionescu 27.07.2021, 23:48
Florin Cîțu, despre restricțiile din România. Ce se va întâmpla dacă va crește numărul de noi cazuri de Covid-19. ”Asta le garantez oamenilor”

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că indiferent de cum va evolua situația epidemiologică din România în următoarea perioadă, economia țării nu va fi închisă. Premierul a precizat că eventualele noi restricții, dacă vor fi necesare, se vor impune numai după ce se va consulta cu specialiștii și nu doar după propuneri, chiar dacă acestea vor fi făcute de Ministerul Sănătății.

Florin Cîțu, despre posibilele noi restricții: ”Nu voi închide economia”

În contextul în care Ministerul Sănătății a propus marți în ședința coaliției ca persoanele nevaccinate anti-Covid-19 să aibă acces restricționat în weekend în locurile aglomerate, Florin Cîțu a declarat că se va consulta cu specialiștii și că nu va închide economia.

”Vă pot spune clar un singur lucru: eu nu voi închide piețele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia. Economia va fi deschisă în perioada următoare, economia nu va fi închisă. Asta este clar și asta le garantez oamenilor. Ele vor rămâne deschise.

(Referitor la restricții pentru nevaccinați, n.r.) M-am uitat în valul 3 când au fost deschise mallurile, nu erau așa mulți vaccinați, aveau mască, deci putem să găsim variante, să vedem întâi ce ne spun specialiștii”, a declarat premierul la Digi24.

Florin Citu, despre restrictiile din Romania. Ce se va intampla de la 1 august si daca va creste numarul de noi cazuri de Covid-19
Florin Citu

Florin Cîțu, despre ce se va întâmpla de la 1 august

De asemenea, prim-ministrul a spus că pentru data de 1 august au fost anunțate deja măsurile de siguranță ce vor trebui să fie respectate. Premierul a precizat că va mai urma o discuție cu specialiștii înainte de o nouă decizie și a subliniat că relaxările vor dispărea la atingerea unei incidențe de 1 la mie.

”Majoritatea măsurilor rămân așa cum au fost și de la 1 august, sunt câteva specifice, dar tot ce se relaxează se relaxează doar dacă nu ajungem la 1 la mie, la 2 la mie, la 3 la mie, aceste praguri rămân oricum. În condițiile pe care le avem acum, când nu avem o rată de infectare mare, da, putem să vorbim de câteva relaxări, dar dacă ajungem la 1 la mie, automat acestea dispar.

Deci, nu se întâmplă multe lucruri. Masca rămâne în continuare la interior și în spațiile aglomerate, nu sunt multe modificări în această decizie de la 1 august și vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”, a spus Florin Cîțu, explicând că la creșterea incidenței, una dintre noile măsuri ar putea fi ca evenimentele de familie să fie posibile cu mai puțini participanți.

Restricțiile pentru nevaccinați, diferite față de cele pentru vaccinați?

De asemenea, Florin Cîțu a declarat că nu se vor putea impune restricții ca de obicei pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Totuși, șeful executivului a clarificat că unele măsuri vor fi impuse pentru toată lumea.

”Unele lucruri se vor face, depinde unde ajungem, unele lucruri se vor face pentru toată lumea. Circulația noaptea, de exemplu, dacă vom ajunge iar la restricționare, nu putem s-o facem pentru vaccinați și nevaccinați. E un exemplu.

În ceea ce privește restaurantele, acolo trebuie să ne gândim dacă doar pentru vaccinați sau și persoane care au un test sau persoane care au trecut prin boală”, a explicat premierul.

Cât despre valul 4 al pandemiei de coronavirus, Florin Cîțu a spus că nu ar trebui să se întâmple, deoarece acum se derulează o campanie de vaccinare anti-Covid-19. Totuși, premierul a adăugat că trebuie să fim pregătiți și pentru această posibilitate. ”Aș vrea să ajungem cumva la toți românii să le spunem că soluția este vaccinarea”, a precizat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...